Recessie-angst drukt koersen op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM, 1 JUNI. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs brokkelden vanmorgen verder af bij een algemeen gebrek aan belangstelling van beleggers.

AMSTERDAM Vloerbreed duikelden de noteringen behoorlijk omlaag en in de loop van de ochtend bleef deze trend zich voortzetten. Aan het eind van de ochtend lag de EOE-index bijna 3,5 punt lager en was de stemmingsindex 1,2 punt op retour. De steeds somberder wordende verhalen over een voor de deur staande recessie waren de oorzaak van de terugval. De krachtige daling in Wall Street en de lagere dollar waren eveneens negatieve factoren. Overal, ook op de lokale markt, zag men lagere prijzen. Alleen vrachtwagenhandelaar Beers werd 6,50 gulden hoger gevraagd op 110 gulden. De obligaties waren gemiddeld 0,1 punt lager. Kopers verlieten de Nederlandse obligatiemarkt, mede doordat er weinig belangstelling was voor de Duitse bonds.

Van de internationale aandelen schoof Unilever 1,10 gulden omlaag naar 192,30 gulden. Koninklijke Olie liet 1 gulden liggen op 166,20. Akzo en DSM brachten ieder 1 gulden minder op met koersen van achtereenvolgens 142,60 en 81,60 gulden. KLM gaf eveneens 1 gulden prijs op 24,80 gulden. Philips werd 0,70 gulden goedkoper op 26,60 gulden. In de financiële hoek ging Aegon 0,60 gulden achteruit naar 82,20 gulden. ING, ABN Amro en Amev lieten elk vier dubbeltjes liggen.

Papierreus KNP BT brokkelde 0,40 gulden af naar 28,20. Van de papierverbruikende ondernemingen lag Elsevier 1 gulden lager in de markt op 127,40 gulden, VNU 1,20 op 116,30 gulden en Wolters Kluwer 1 gulden op 86,50 gulden. In de consumptiesfeer was Heineken met 1,60 gulden verlies zwak op 180 gulden. In de havensector lag Van Ommeren 0,40 gulden lager aangeboden op 31,60 gulden. Pakhoed moest genoegen nemen met 0,30 gulden verlies op 34,80.

Elders was Ahold 0,70 gulden zwakker op 89,90 gulden. Hunter Douglas verloor twee kwartjes op 49 gulden en Hoogovens zakte 0,60 gulden naar 27,80.

Ook de koers van het bedrijvenconglomeraat Begemann stond sterk onder druk. Het altijd qua koersbewegingen grillige fonds, dat vrijdag sloot 36,70 gulden, was omstreeks het middaguur 2,70 gulden lager.

De Amerikaanse dollar liet zich na het lange Pinksterweekeinde in Europa niet van zijn sterkste kant zien. In Amsterdam lag de koers vanmorgen om 12.00 uur op 1,7845 gulden, ongeveer gelijk met de slotkoers van 1,7850 gulden afgelopen vrijdag. Eind vorige week moest de dollar flink achteruit na de teleurstellende herziening van de economische groei in de VS over het eerste kwartaal van dit jaar. In het weekeinde was er geen opbeurend nieuws voor de dollar. Bovendien waren in de VS de financiële markten gisteren gesloten.

Ten opzichte van de yen zakt de dollar weer weg naar een dieptepunt. In Tokyo kwam de slotkoers uit op 107,00 yen, de laagste slotkoers die tot nu toe werd geregistreerd. Interventies door de Japanse centrale bank haalden maar weinig uit. Vanmorgen was de dollar in Amsterdam met een koers van 106,75 yen nog iets lager.

Het pond sterling begon de week lager. Om 12.00 uur stond de koers op 2,7864 gulden na vrijdag te zijn gesloten op 2,8025 gulden. Eind vorige week reageerde het pond niet op geruchten, dat de opvolging van minister van financiën Norman Lamont door Kenneth Clarke zou resulteren in een renteverlaging in Groot-Brittannië.

De koers van de peseta steeg licht na de daling van verleden week die het gevolg was van geruchten over een renteverlaging in Spanje nog vóór de verkiezingen van 6 juni. Tegenover een slotkoers van vrijdag van 1,1480 (per honderd) ging de koers vanmorgen wat omhoog tot 1,4245 gulden. Bij de andere munteenheden binnen het Europees monetair stelsel waren de koersveranderingen te verwaarlozen.

Op de goudmarkt in London's daalde de goudprijs tot 378,25 dollar per ounce tegen 378,65 dollar bij het slot afgelopen vrijdag.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio maakte vanmorgen een magere dag door. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen steeg met 39,06 punten tot 20.591,41 punten. Positief voor de koersontwikkeling was de hogere yen, negatief waren verkopen op grond van de ontwikkelingen op de aandelentermijnmarkt.