Politiebonden stellen Dales ultimatum om beter loonbod

ROTTERDAM, 1 JUNI. De vier politiebonden eisen van de ministers Dales (binnenlandse zaken) en Hirsch Ballin (justitie) uiterlijk 9 juni een zodanig loonbod dat een akkoord mogelijk is. Dat hebben ze de beide ministers gisteren geschreven. Vrijdag wezen de bonden de aangeboden loonsverhoging met één procent van de hand. Zij vonden dat bod zo laag dat ze er niet over wilden onderhandelen.

Als de ministers verzuimen met een redelijk bod te komen, zullen de politiemensen acties gaan voeren. De bonden hebben het bod van één procent als onacceptabel van tafel geveegd. Volgens voorzitter H. van Duijn van de Nederlandse Politiebond is één procent veel te weinig. Het zou betekenen dat politiemensen de prijsstijging uit eigen zak zouden moeten gaan betalen.

Bij het bod van Dales stonden de werkgelegenheid en behoud van koopkracht centraal. Zij wees erop dat de werkgelegenheid bij de politie in tegenstelling tot veel andere overheidssectoren met 2.500 plaatsen toeneemt. De bonden betwijfelen dit en vragen in de brief of de beide ministers willen aangeven bij welke korpsen die groei zit en hoeveel medewerkers erbij zijn gekomen.

Daarnaast geven de bonden aan dat zij de berekening op grond waarvan de ministers tot het bod van één procent zijn gekomen onbegrijpelijk vinden. Zij houden vast aan de looneis van 2,5 procent voor de periode van twaalf maanden tot april 1994.

In Amsterdam zal een aantal gemeentelijke diensten in de loop van deze week het werk neerleggen. Dat hebben de ambtenarenbonden vanochtend bekendgemaakt. Donderdag staken onder meer ambtenaren van de dienst ruimtelijke ordening, de riolering en waterhuishouding en het operationele deel van de havendienst. Bij een aantal stadsdelen wordt het werk donderdag en vrijdag neergelegd. Zo zal de reiniging in Amsterdam Noord gedurende het eind van de week het huisvuil niet ophalen.

De dienst parkeerbeheer zal vrijdag opnieuw staken. Bij het gemeentelijk vervoerbedrijf wordt later op de dag beslist over nieuwe stakingen.