Paul Biegel wint weer een Gouden Griffel

AMSTERDAM, 1 JUNI. De Gouden Griffel, de prijs van de CPNB voor het best geschreven kinderboek, is dit jaar toegekend aan Paul Biegel voor zijn boek Nachtverhaal. Het Gouden Penseel voor het best gellustreerde kinderboek is, evenals een Zilveren Griffel, toegekend aan Max Velthuijs voor Kikker in de kou.

De prijzen worden op vrijdag 8 oktober uitgereikt als afsluiting van een geheel aan het Nederlandstalige kinderboek gewijde dag op de Frankfurter Buchmesse, waar Nederland dit jaar themaland is.

De jury's kenden ook twee Zilveren Penselen toe en, in verschillende leeftijdscategoriën, negen Zilveren Griffels.

Paul Biegel (1925) heeft met zijn veelal sprookjesachtige kinderboeken al een groot aantal prijzen gewonnen. Zijn eerste grote succes was Het Sleutelkruid, dat in 1965 werd uitgeroepen tot Kinderboek van het Jaar, de voorloper van de Gouden Griffel. In 1972 ontving Biegel de Gouden Griffel voor De kleine kapitein, en het jaar daarop werd zijn hele oeuvre bekroond met de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Zilveren Griffels kreeg hij in 1972, 1974, 1982 en 1988.

Max Velthuijs (1923) is hiermee de eerste tekenaar die het Gouden Penseel driemaal heeft gewonnen. In 1977 ontving hij deze prijs voor Het goedige monster en de rovers; in 1986 voor Klein-Mannetje vindt het geluk. Vorig jaar kreeg hij zowel de Gouden Griffel als een Zilveren Penseel voor Kikker en het vogeltje. Zijn in 1989 begonnen serie waarin Kikker de hoofdrol speelt, zijn internationaal ook een succes.