Parlement Joegoslavië zet president Cosic af

BELGRADO, 1 JUNI. De Joegoslavische president, Dobrica Cosic, is vanochtend afgezet omdat hij de grondwet zou hebben geschonden. Nadat gisteren de Burgerkamer van het federale parlement al voor zijn afzetting had gestemd, volgde vannacht ook de Kamer der Republieken. De afzetting wordt gezien als een grote zege van de ultra-nationalistische leider Vojislav Seselj.

Seselj diende gisteren een motie in waarin Cosic werd beschuldigd van het schenden van de grondwet. De president zou in het geheim en “illegaal” met de Kroaten hebben onderhandeld over een territoriale koehandel in Kroatië en Bosnië. Hij zou bovendien het federale leger hebben aangezet tot een staatsgreep. Verder nam Seselj Cosic diens steun - vorig jaar - voor de toenmalige federale premier Panic kwalijk en rekende hij de president ook diens steun voor het vredesplan Vance-Owen zwaar aan.

Sesejl kreeg in zijn frontale aanval op de president steun van aanhangers van de socialisten van de Servische president Milosevic. De motie werd aangenomen, evenals Seseljs voorstel om de president af te zetten. Vannacht volgde de Kamer der Republieken. Cosic zelf was bij de stemmingen niet aanwezig. De voorzitter van de Kamer der Republieken, Milos Radulovic, treedt op als waarnemend president. (Reuter, AP, AFP)