Pakistaanse premier Sharif nodigt aartsrivaal Bhutto uit voor overleg

ISLAMABAD, 1 JUNI. De Pakistaanse premier, Nawaz Sharif, voert vandaag overleg met zijn aartsrivaal, oppositieleidster Benazir Bhutto, om een uitweg te zoeken uit de politieke impasse waarin het land is terechtgekomen.

Nawaz Sharif, die vorige week in zijn ambt werd hersteld nadat het Hooggerechtshof had bepaald dat president Ghullam Ishaq Khan hem half april ten onrechte ontslag had verleend, deed zijn ongebruikelijke aanbod gisteren in een rede tot het parlement. Bhutto aanvaardde het ondanks het feit dat ze vorige week nog ernstige kritiek had geuit op het besluit van de opperrechters en een boycot vna het parlement had aangekondigd. Bhutto, zelf een voormalige premier, heeft altijd volgehouden dat er bij de verkiezingen die Nawaz in 1990 aan het bewind brachten is gefraudeerd. Naar verwachting zal de premier ook de positie van de president ter sprake brengen, onder wiens vergaande bevoegdheden zowel hijzelf als Benazir Bhutto hebben geleden.

De regering van Sharif, die vorige week de steun kreeg van een ruime meerderheid van het nationale parlement, kwam het afgelopen weekeinde onder druk doordat twee provinciale parlementen - die van Punjab en de Noordwestelijke Grensprovincie - werden ontbonden. De provinciale regeringen genieten in het Pakistaanse politieke bestel aanzienlijke invloed. Tijdens het dispuut tussen premier Sharif en president Ishaq Khan kozen de provinciale autoriteiten nadrukkelijk partij voor de president. Het besluit de provinciale parlementen te ontbinden werd dan ook uitgelegd als een poging Sharifs regering in Islamabad onder druk te zetten. Vooral de Punjab, waar de helft van Pakistans 120 miljoen inwoners leeft, is een cruciale provincie, bovendien het gebied waar Sharif zelf vandaan komt. (Reuter, AP)