Na de regenpauze stond er een andere Krajicek

PARIJS, 1 JUNI. Richard Krajicek had zich ten doel gesteld minimaal de kwartfinale te halen op Roland Garros in Parijs. Dat is gelukt. Hij speelt vanavond tegen de Tsjechische gravelspecialist Karel Novacek, die veertiende staat op de wereldranglijst, één plaats lager dan de Nederlander. Krajicek is de zoon van Tjechische immigranten. “Als we ruzie krijgen zullen we waarschijnlijk Tjechisch praten op de baan”, zei Krajicek.

Zijn spectaculaire zege in de vierde ronde op Carlos Costa heeft de 21-jarige Krajicek het vertrouwen gegeven dat hij nog verder kan komen. “Als mensen het goed doen in een toernooi, hebben ze altijd een wedstrijd waar ze met geluk doorheen komen. Misschien was dit het voor mij”, zei Krajicek na zijn overwinning in de vierde ronde.

Paul Haarhuis, die zaterdag eenvoudig van de Duitser Carl-Uwe Steeb won, is gisteravond in de vierde ronde uitgeschakeld door Stefan Edberg: 6-4, 3-6, 6-4, 7-6 (7-5). Brenda Schultz overleefde in de derde ronde vier matchpunten tegen Manuela Maleeva-Fragnière (4-6, 7-5 en 6-4) en was vervolgens in de vierde ronde tegen Mary-Joe Fernandez slechts twee punten verwijderd van een kwartfinaleplaats. Ze verloor met 2-6, 7-5 en 6-3. In de kwartfinales spelen Goran Prpic (die Michael Stich versloeg) tegen Pete Sampras, Jim Courier tegen Sergi Bruguera, Andrei Medvedev tegen Stefan Edberg en Krajicek tegen Novacek.

In de spannendste partij van het toernooi tot nu toe versloeg Krajicek zondagmiddag de Spanjaard Carlos Costa (50 op de ranglijst) in vijf sets: 7-5, 3-6, 6-3, 5-7 en 10-8. De wedstrijd begon zondag om elf uur 's ochtends, werd twee keer een half uur onderbroken door een korte regenbui en was pas om half vijf 's middags afgelopen. Krajicek had de partij in de vierde set kunnen beslissen. Maar de Spanjaard, die boven zichzelf uit steeg wanneer hij achter stond en begon te trillen en te missen toen hij de kansen kreeg de wedstrijd te beslissen, redde twee breekpunten bij 5-5 in de vierde set. Costa won alsnog en kwam in de beslissende vijfde set met 3-0 voor en mocht bij 5-3 voor de partij serveren.

“Ik weet dat hij minder speelt als hij voor staat. Ik wist dat ik hem bij 5-3 onder druk moest zetten en nog een kans had”, zei Krajicek na afloop, waarbij hij refereerde aan de nederlaag van Costa tegen Haarhuis in de Davis Cup, waarin Costa een matchpunt vergooide en uiteindelijk met 3-2 verloor.

De twee regenpauzes (bij 4-5, 30-0 en bij 6-7 in de vijfde set) werkten volgens Krajicek in zijn voordeel. In de spelersruimte kon zijn Australische coach Rohan Goetzke hem oppeppen. “Die zei: "Je doet het goed, je wint wel”, vertelde Krajicek. “Hij hield me een beetje voor de gek, praatte positief op me in. Hij kan natuurlijk niets negatiefs zeggen, want het is al zo zwaar voor me. Als ik dan iemand krijg die niet blij reageert krijg ik het nog zwaarder. Na de regenpauze stond er een ander mens.”

De 27-jarige Haarhuis dwong gisteravond zijn even oude tegenstander Stefan Edberg, ook zijn opponent in het komende Davis-Cupduel van Nederland tegen Zweden, tot het uiterste. Hij won de tweede set en had ook in de vierde set veel kansen tegen de Zweedse nummer drie van de wereld, die van de lijnrechters een aantal malen het voordeel van de twijfel kreeg. In het begin van de partij had Edberg assistentie nodig van een fysiotherapeut. Hij had last van een pees in zijn lies en vroeg uit voorzorg om een blessurebehandeling. “Niets ernstigs”, zei Edberg na afloop. “Vervelend”, zei Haarhuis, “want je gaat toch twijfelen op je de bal wijd moet spelen om hem te laten lopen. Maar hij ging er niet minder om serveren of spelen.”

Op de belangrijke punten miste Haarhuis, die goed en moedig speelde, net de finesse die nodig is om een echte topper te verslaan. Beslissend was een breekpunt voor de Nederlander bij 3-2 in de vierde set. Haarhuis had Edberg aan het net uit positie gespeeld, maar sloeg zijn backhand-passeerslag - in de rest van de partij zijn sterkste wapen - in het net. De opluchting droop na die fout van Edbergs gezicht. In het dubbelspel zijn Haarhuis en Jacco Eltingh uitgeschakeld door Edberg en Petr Korda.

De 22-jarige Schultz uit Heemstede verloor zondag in de vierde ronde met 2-6, 7-5 en 6-3 van Mary-Joe Fernandez, de nummer zeven van de wereld. Schultz was in de tweede set bij een 5-3 en 30-15 voorsprong slechts twee punten verwijderd van haar tweede zege. Zaterdag had Schultz nog voor een verrassing gezorgd tegen nummer tien Maleeva-Frangnière, een van de drie zusjes Maleeva. Na een woede-uitbarsting redde Schultz zich uit een vrijwel onmogelijke positie. Ze stond na een verloren eerste set in de tweede met 3-5 en 40-0 achter. En redde de drie breekpunten met aggressie. Twee aanvallen en een ace. “Dit wordt mijn jaar”, keek een opgewekte Schultz terug op haar toernooi. “Het zal er een keer uitkomen. Is het niet de komende weken op gras, dan op een andere baansoort.”

    • Remmelt Otten