Laatste tv-debat voor Spaanse parlementsverkiezingen; González neemt revanche

MADRID, 1 JUNI. Premier González heeft gisteravond in een bijna drie uur durend televisiedebat met de conservatieve oppositieleider José Mará Aznar een deel van de slechte indruk weggenomen die hij na een eerdere confrontatie had achtergelaten. Voor het twistgesprek bestond zo mogelijk nog meer belangstelling dan voor de eerste uitzending, vorige week, die alle records op het gebied van kijkcijfers heeft gebroken.

González had zich dit keer beter en langduriger voorbereid. Hij gedroeg zich niet meer als de berustende regeringsleider, maar als een agressieve kandidaat die zijn tegenstander vooral aanviel op de vaagheden in diens economische en sociale programma. Hij suggereerde dat Aznar pensioenen en uitkeringen zou willen aantasten. De premier beloofde dat zijn volgende kabinet niet slechts "meer van hetzelfde' zou zijn maar nieuwe gezichten zou bevatten. Hij zei dat hij behalve partijgenoten ook onafhankelijke politici een ministerspost zou aanbieden.

Aznar wees er op dat in heel Europa socialistische regeringen plaats moeten maken voor centrum-rechtse kabinetten, aangezien alleen rechts voor werkgelegenheid kan zorgen. Spanje mag bij deze tendens niet achterblijven. Op vragen naar het stemgedrag van zijn partij (voor kernenergie, tegen echtscheiding) ging hij niet in.

Beide kandidaten debatteerden op het scherp van de snede en beschuldigden elkaar bij herhaling van leugens en verdraaiingen. Volgens de eerste telefonische enquêtes zou González dit keer op punten hebben gewonnen. Volgens alle dit weekeinde gepubliceerde opiniepeilingen wordt zijn PSOE echter bij de verkiezingen van dit weekeinde voor het eerst voorbijgestreefd door de Partido Popular van Aznar.