Knaven wint Ronde met tijdritten

DELFZIJL, 1 JUNI. Twee achtereenvolgende overwinningen in Olympia's Ronde geven Servais Knaven een bijzondere plaats in het amateurpeloton. In de veertig voorgaande edities was het slechts Arie Hassink gelukt. Knaven, 22 jaar, student bedrijfseconomie in Tilburg, heeft zijn studie op een iets lager plan gezet. Net als iedere andere amateur hoopt hij op een professionele voortzetting van zijn loopbaan.

Na zijn winst van vorig jaar, na de successen van dit seizoen (winnaar in de Ster van Brabant, de Teleflextour en de zesde plaats in de Ronde van Normandië) is er nog geen aanbieding geweest. Zich voorzichtig uitdrukkend noemt hij dat een tegenvaller. Hij bezit tenslotte een opmerkelijke specialisme: tijdrijden, de basis voor zijn overwinningen in meerdaagse wedstrijden van de laatste jaren.

Die kwaliteit besliste ook Olympia's 42e ronde. De renner uit Zevenaar won zowel de proloog als de veel bepalende slottijdrit in Gieten zaterdag. Zijn concurrenten voor het klassement, Marcel van der Vliet en Antoine Goense leverden meer dan twee minuten en tegelijkertijd alle illusies in. Knaven maakte de voorspelling van ploegleider Egbert Koersen over de beslissende 28 kilometer volledig waar.

De andere etappes van het weekeinde stonden volledig in de schaduw van de tijdrit. Op weg van Zwolle naar Gieten mocht een vijftal kanslozen twee minuten pakken. Zondag bleek nagenoeg alle animo voor de slotrit naar Delfzijl verdwenen. Met het voor amateurs ongekend lage gemiddelde van veertig kilometer per uur, werd het zware karwei voltooid.

Tekenend voor de overmacht van het Koga-zestal van Knaven en Koersen was dat ook die ritten gewonnen werden door ploeggenoten, zaterdag Blijlevens, zondag Den Braber. Niet toevallig ook winnaars van het bergklassement (Blijlevens) en de sprintrangschikking (Den Braber). Zoals het evenmin verassend is dat het prijzengeld van Koga (8000 gulden) nagenoeg evenhoog was als de twee voornaamste concurrenten (Giant en Europolis) gezamenlijk beurden.