Italianen onder de meer dan 70 doden in Bosnië

SARAJEVO, 1 JUNI. Drie Italiaanse hulpverleners in Bosnië zijn zaterdag door soldaten in moslim-uniform nabij Sarajevo vermoord.

Bij zware gevechten op diverse fronten in Bosnië vielen het afgelopen weekeinde ten minste 70 doden. Het werkelijke dodental ligt waarschijnlijk veel hoger. De drie Italianen begeleidden met twee landgenoten een hulpkonvooi en werden op de weg tussen Novi Travnik en Gornji Vakuf, niet ver van Sarajevo, aangehouden door een groep van dertig mannen en één vrouw, die waren gekleed in het uniform van het Bosnische leger en bewapend met Kalasjnikov-geweren. De Italianen moesten uitstappen en werden weggeleid. Volgens de twee overlevenden begonnen de moslims plotseling op de benen van hun gevangenen te schieten. Toen zij wegrenden, werden drie van hen doodgeschoten; de twee anderen konden ontkomen.

In Sarajevo meent men dat de drievoudige moord is gepleegd door de plaatselijke moslim-commandant Hanfija Priajic, die zich vaak door een geüniformeerde en gewapende vriendin laat vergezellen en zich doorgaans weinig aantrekt van bevelen uit Sarajevo.

De Bosnische hoofdstad Sarajevo werd zondag langdurig door de Serviërs beschoten. Daarbij kwamen 24 mensen om het leven. De Servische beschietingen waren een reactie op een poging van soldaten van het Bosnische leger, om een aanvoerroute naar Servische stellingen af te snijden. Volgens de Serviërs mislukte de poging en kwamen dertig moslim-soldaten in de strijd om het leven.

In de hoofdstad staat intussen het bondgenootschap van de moslims en Kroaten onder zware druk. Het Kroatische opperbevel waarschuwde dat het “steeds onwaarschijnlijker” is dat pogingen “goede relaties” met de moslims te handhaven positieve resultaten blijven opleveren.

De spanningen met de moslims hebben te maken met het moslim-Kroatische conflict in Mostar. De moslims voelen zich daar voortdurend getergd door de "etnische zuivering' door de Kroaten. Volgens VN-woordvoerder Peter Kessler worden per dag gemiddeld honderd moslims door de Kroaten verdreven. Hij zei gisteren dat vijf bejaarde moslims door de Kroaten zijn “doodgetreiterd”. De Kroaten spreken tegen zich aan "etnische zuivering' schuldig te maken; volgens hen sturen ze slechts moslim-vluchtelingen weg uit de woningen die ze “illegaal” bewonen. (Reuter, AP)