Honderdduizend fans huldigen Feyenoord

ROTTERDAM, 1 JUNI. Naar schatting honderdduizend mensen vormden gisteravond op de Coolsingel in Rotterdam een indrukwekkend huldebetoon aan Feyenoord, de nieuwe nationale voetbalkampioen. Het was negen jaar geleden dat de Rotterdamse club de titel, de dertiende in zijn bestaan, veroverde. Feyenoord won de laatste wedstrijd van de eredivisie uit tegen FC Groningen met 5-0. Concurrent PSV, dat bij het ingaan van de laatste dag een punt achterstand had, speelde gelijk (2-2) tegen Volendam.

Gisteravond laat braken in het centrum van Rotterdam ongeregeldheden uit. Een kleine groep vandalen gooide ruiten in van winkels en kantoren en bekogelde de politie, die daarop enkele charges uitvoerde. Drie agenten werden gewond. Er werden 41 aanhoudingen verricht.

De wedstrijd, die in het Groningse Oosterpark werd gespeeld, was ook te zien op twee videoschermen van 48 vierkante meter in de Rotterdamse Kuip. Met 35.000 bezoekers was het stadion in Rotterdam-Zuid uitverkocht. Tien minuten voor aanvang van de wedstrijd werd bij de Kuip voor een toegangsbewijs van een tientje 175 gulden betaald. Er werden 4.000 fans teleurgesteld.

Na de wedstrijd kleurde het centrum van Rotterdam zich rood en wit. Auto's baanden zich luid toeterend, de Feyenoord-vlaggen wapperend uit de open raampjes, een weg naar de Coolsingel. Daar verscheen de Feyenoord-selectie, met een chartervliegtuig uit Groningen naar het vliegveld Zestienhoven vervoerd, op het bordes van het stadhuis.