Extreme hitte verlamt strijd in Giro

ROME/LYON, 1 JUNI. Met de rose leiderstrui om de schouders heeft Moreno Argentin voet gezet op het Italiaanse vasteland. In de zevende en achtste rit van de Giro kwam de eerste plaats van de Italiaan niet in gevaar.

In de Dauphiné Libéré schreef Raul Alcala de proloog op zijn naam. De 29-jarige Mexicaan liet op het traject van vier kilometer in Lyon de Fransman Jacky Durand vier seconden achter zich.

Zaterdag werd de zevende etappe in de Ronde van Italië gewonnen door de Deen Bjarne Riis, die de sterkste was van een kopgroep van drie. Een dag later zegevierde de Italiaan Adriano Baffi voor de tweede keer in de sprint van het peloton. Gisteren trok de complete karavaan van Palermo naar Rome.

Het werd Argentin in het weekeinde niet echt lastig gemaakt. De kopstukken van de Giro deden het rustig aan. De extreme hitte, temperatuur rond de veertig graden, leende zich niet voor flinke inspanningen. Alleen Gianni Bugno moest zijn krachten aanspreken. De Italiaan tuimelde zondag van zijn fiets, kwam hard op zijn rug terecht maar kon de ronde voortzetten. “Ik heb geen lichamelijke problemen aan de val overgehouden”, stelde de kopman van Gatorade zijn fans gerust.

In de proloog van de Dauphiné Libéré kon gisteren niemand tippen aan Alcala's gemiddelde van 51,578 km/uur. Laurent Fignon verloor 14 seconden, Thierry Claveyrolat en Charly Mottet (de winnaar van 1992) 23, de Colombiaan Oliveiro Rincon 24. Tom Cordes was in Lyon de beste Nederlander op de vijfde plaats. Hij moest negen seconden toegeven, Eddy Bouwmans eindigde als 34ste op negentien seconden. De Fransman Marc Madiot kwam zwaar ten val en bereikte met diverse schaafwonden en kneuzingen de streep. Zijn achterstand op de winnaar bedroeg bijna driekwart minuut. (AFP/Rtr)