Engeland en Polen nog ongeslagen in groep van Nederlands elftal

CHORZOW, 1 JUNI. Ian Wright maakte zaterdag in zijn negende interland voor Engeland zijn eerste doelpunt. De donkere aanvaller werd in de uitwedstrijd tegen Polen door coach Taylor buiten de basisopstelling gehouden. Toen Wright mocht invallen, maakte hij zes minuten voor tijd prompt de gelijkmaker. De 1-1 in Chorzow betekende dat beide landen in groep 2 van het WK-kwalificatietoernooi ongeslagen bleven. Woensdag wacht een tweede zware wedstrijd, in Oslo, tegen Noorwegen. Volgende week speelt Nederland thuis tegen de Noren.

Wright won dit seizoen met Arsenal zowel de FA- als League Cup. In de competitie werd hij topscorer. In acht interlands kreeg hij wel kansen, maar maakte hij geen doelpunten. Taylor koos in Chorzow voor Sheringham als vervanger van de geblesseerde Ferdinand. De spits van Tottenham Hotspur kwam slechts eenmaal in beeld toen hij de bal tegen de Poolse doelman Bako schoot.

Twintig minuten voor tijd maakte middenvelder Palmer plaats voor Wright. De nieuwe man testte na zeven minuten Bako met een verrassend schot, de bal hobbelde net niet over de doellijn. Weer zeven minuten later dook Wright bij de tweede paal op na een voorzet van linksachter Dorigo. Bako was kansloos: 1-1.

Engeland had het moeilijk in Chorzow. Gascoigne, met een gezichtsmasker om zijn door Wouters veroorzaakte jukbeenblessure te beschermen, kon geen lijn in het spel brengen. De Poolse fans rekenden lange tijd op een overwinning. Adamczuk opende tien minuten voor de rust de score. De speler van Eintracht Frankfurt versloeg Walker op snelheid. Adamczuk rondde de aanval af met een fraaie lob over de uitgelopen doelman Woods: 1-0.

Woods had kort na de hervatting geluk dat Lesniak zijn blunder niet afstrafte. De doelman van Sheffield Wednesday trapte bij een terugspeelbal in de grond. De Pool schrok van de onverwachte kans en stelde Woods in staat zich te herstellen. Bij een afstandsschot van Kozminski was de doelman weer bij de les.

Supportersrellen eisten een dode en twaalf gewonden. Een Poolse aanhanger bloedde dood na messteken in een ruzie met een andere Pool. De gewonden vielen bij vechtpartijen op straat. Van een hotel, waar Engelse supporters waren ondergebracht, werden alle ruiten ingegooid.