Duitser neergeschoten bij handgemeen met politie

WINTERSWIJK, 1 JUNI. Een 26-jarige Duitser die vorige week overleed na een schietpartij op de binnenplaats van het politiebureau van Winterswijk is tijdens een heftige worsteling tot driemaal toe beschoten door een van de twee agenten die hem hadden aangehouden. De man had zelf even daarvoor met een politiepistool een van de agenten ernstig verwond.

Dit blijkt uit een tussentijds verslag van het onderzoek naar de dood van de Duitser. Volgens officier van justitie J.C. Buttinger is het nog niet duidelijk of justitie tot vervolging van de agenten zal overgaan. “De vraag is nu of er had mogen worden geschoten. Dat is moeilijk te zeggen.” Er was volgens Buttinger sprake van “een zeer gecompliceerde situatie, waarin de agenten werkelijk alles tegenzat”.

Buttinger wil niet zeggen of de Duitser, die extreem agressief gedrag vertoonde, onder invloed van drugs of alcohol was. Hij was eerder die dag al een keer door een ambulance naar het ziekenhuis in Winterswijk gebracht nadat hij liggend op straat was aangetroffen, maar hij had het ziekenhuis vervolgens direct weer verlaten. Hij werd aangehouden door de twee agenten nadat hij wederom overlast veroorzaakte in Winterswijk. De handen van de man werden achter zijn rug geboeid. Toch ontstond op de binnenplaats van het bureau een worsteling tussen hem en de agent naast hem, toen diens collega de auto had verlaten om het cellenblok te openen. De Duitser wist met zijn geboeide handen het pistool van zijn begeleider uit het holster te halen. Hij schoot en raakte de tweede agent die net op dat moment de deur van de wagen had geopend om zijn collega te helpen. De agent in de auto slaagde erin zijn pistool terug te pakken en schoot daarmee eenmaal op de benen van de arrestant. Dat haalde evenwel weinig uit. De man bleef zich verzetten en slaagde er zelfs in zijn geboeide handen voor zich te krijgen en achter het stuur van de auto te kruipen. Het starten van de auto lukte niet, pogingen van de agent hem met de wapenstok uit te schakelen mislukten. Daarop schoot hij nog tweemaal, richtend op de benen van de Duitser. Pas daarop wist hij de arrestant de auto uit te slepen en met nieuwe handboeien aan een metalen kast vast te leggen. Toen haastte hij zich naar zijn gewonde collega die al die tijd naast de auto om hulp had geroepen. Hij legde een drukverband aan. Een inmiddels gealarmeerde ambulance bracht de arrestant en de agent naar het ziekenhuis. De arrestant overleed daar volgens justitie aan de gevolgen van een schot in de romp. De agent bleek niet levensgevaarlijk gewond. Hij had een vleeswond in de liesstreek.