Dollarkoers komt weer op dieptepunt

TOKIO, 1 JUNI. De koers van de Amerikaanse dollar is vandaag ten opzichte van de Japanse yen tot een nieuw dieptepunt gedaald. Handelaren wijten de jongste daling aan geruchten dat de Japanse centrale bank op het punt zou staan te interveniëren om te voorkomen dat de dollar nog verder wegzakt.

De Japanners betaalden vandaag 107 yen voor een dollar, 0,45 yen minder dan het slot van maandag. Het was het vierde diepterecord van de dollar ten opzichte van de yen in vijf dagen. De koers is sinds het systeem van wisselkoersen in de jaren veertig werd opgezet nog niet zo laag geweest. De grote daling van de koers van de Amerikaanse munt is in februari ingezet. Sinds februari betalen de Japanners 14,4 procent, of wel bijna 18 yen minder voor een dollar.

De dollarhandel blijkt de laatste tijd zeer gevoelig voor geruchten. Zo kreeg de koers vandaag in Tokio ook een klap omdat handelaren hadden gehoord dat de hoogbejaarde sterke man van China, Deng Xiaoping, zou zijn overleden. Dat bericht werd overigens niet bevestigd.

Kanji Odaka, handelaar bij Citibank, reageerde boos op de stroom dollaraanbiedingen: “De spelers op de valutamarkten kennen geruchten te veel waarde toe. Ik kan zelf geen goede reden bedenken waarom dollars moeten worden verkocht op grond van zo'n gerucht als over Deng, maar de praktijk is niet anders”, aldus Odaka.

Volgens handelaren worden ook massaal dollars aangeboden omdat het idee bestaat dat de centrale bank van Japan de dollar niet veel onder de 107 yen wil laten dalen. Een bericht daarover verscheen zaterdag in de Engelstalige Japan Times.

Interventies lijken tot nu toe weinig effect te sorteren. De Japanse centrale bank weigert zoals gebruikelijk commentaar. Analisten wijzen erop dat Japan alles wil doen om te voorkomen dat de yen te duur wordt ten opzichte van de dollar, omdat dit grote gevolgen heeft voor de export van Japan naar de Verenigde Staten. De dure yen zal de prijzen van de Japanse produkten in de Verenigde Staten en in landen met dollargerateerde valuta's fors doen stijgen.

Volgens Odaka heeft de dollar echter meer nodig dan hulp van de centrale bank van Japan. Alleen gunstige cijfers over de Amerikaanse economie kan het sentiment ten aanzien van de dollar doen omslaan, aldus Odake. Een andere valutahandelaar noemt als oorzaak van de val van de dollar het grote aanbod ervan door Japanse en Amerikaanse pensioenfondsen. (REUTER, AP)