DAVID GERGEN; Partijloze insider in politiek Washington

David Gergen is een van de typisch Washingtonse figuren die moeiteloos journalistiek afwisselt met diensten aan presidenten en wiens positie nooit helemaal duidelijk is. Deze ongekozen meester-politicus hield altijd zorgvuldig het midden. Hij ergerde stafleden van Reagan door zijn gebrek aan conservatief vuur en vertrok na drie jaar. Als commentator voor het saaie magazine US News & World Report en voor politieke televisieprogramma's werd hij goed op de hoogte gehouden door zijn oude vrienden bij de overheid.

Gisteren bekende de veteraan van Republikeinse presidenten dat hij altijd partijloos is geweest. Voordat hij naar het Witte Huis vertrok, verzekerde hij zich er wel van dat hij zijn oude banen in de journalistiek later weer zou kunnen terugkrijgen.

Gergen is een van die typische Washingtonse insiders waar miljardair-activist Ross Perot graag tegen tekeer mag gaan, ware het niet dat Perot hem zelf voor zijn presidentiële campagne in 1992 had gevraagd.

Het duo "Billary' Clinton kent Gergen van een jaarlijks bijeenkomende groep politici, journalisten en zakenlieden in de badplaats Hilton Head. Gergen heeft Clinton altijd bewonderd. Na zijn mislukte ellenlange toespraak voor het Democratische partijcongres in 1988 kreeg Clinton een bemoedigend briefje van Gergen. Hij heeft net als Clinton aan de universiteit van Yale gestudeerd en hij komt uit de zuidelijke deelstaat North Carolina. Hij heeft dus de achtergrond om Clinton naar het midden te trekken. In zijn columns heeft hij de president al van advies gediend.

Gergen was zeer goed in het versterken van het imago van president Reagan door het organiseren van fotogenieke evenementen. Maar toen werkte hij ook met een professionele filmacteur die een perfecte rol speelde. Belangrijke feiten wist hij altijd vlak voor het avondnieuws aan te kondigen zodat veel journalisten geen tijd meer hadden om naar meer kritische geluiden te luisteren. Gergen probeerde het televisienieuws te vullen met warme beelden over de president, zoals Nancy Reagan die midden in een bijeenkomst haar man een verjaardagstaart bracht.

Zoals een goed specialist in public relations betaamt, weet hij zijn nieuwe functie uitstekend met zijn oude te rijmen. Tegen The New York Times zei hij dat hij er trots op is dat hij voor Reagan heeft gewerkt. “Hij deed veel voor dit land - verlaagde de inflatie, won de Koude Oorlog, schiep veel banen. Maar er waren ook dingen die niet zijn aangepakt in de jaren tachtig zoals de nijpende sociale problemen en de verminderende levensstandaard voor de middenklasse en ik denk dat die ongedaan moeten worden gemaakt.”