Charles Gayle

Charles Gayle Trio: Touchin' on Trane (FMP CD 48). Distributie: BVHAAST. Avant Knitting: Knitting Factory Tours 1993 (Works KFWCD 142). Distributie: Knitting Factory, 020 - 420 36 58

“Hoe komt het dat Charles Gayle geen enkel aanbod van een Amerikaanse platenmaatschappij heeft gekregen en afhankelijk is van optredens in de straten van New York en een enkele maandagavond in de Knitting Factory?” Dat vraagt ene Joseph Chonto zich af op het inlegvel van Touchin' on Trane. Als antwoord fulmineert hij tweeduizend woorden lang - en in de Duitse vertaling nog langer - tegen het racisme in de Amerikaanse samenleving.

Een andere verklaring ligt echter meer voor de hand. Zelfs indien Charles Gayle lelieblank zou zijn, dan nog zou het platenkapitaal hem negeren omdat deze tenorsaxofonist: a. de verkeerde pet draagt, b. geen (neo)bebop speelt en c. aan meezingbare liedjes een broertje dood heeft.

Charles Gayle (1939), in '88 verrrassend aanwezig op de Jazzmarathon Groningen, is een ouderwets energieke doorstomer. De late John Coltrane, de "vrije' Sonny Rollins en wijlen Albert Ayler lijken zijn voorbeelden maar met geen van hen kan men hem verwarren, Gayle is his own man, een lyrische expressionist zonder horloge. Part A heet het eerste stuk en zo gaat het door tot Part E, het liefst in de hoogste versnelling, dat wil zeggen zo'n honderd maten per minuut. De cd duurt ruimschoots een uur en dat is teveel voor beluistering in één keer, de formidabele begeleiding van bassist William Parker en drummer Rashied Ali ten spijt.

Charles Gayle is een musicus die je mee moet maken en dat kan deze maand wanneer hij in het kader van een "Knitting Factory Tour' ons land bezoekt (Groningen, Rotterdam en Amsterdam). Op de met het oog daarop uitgebrachte verzamel-cd van het label Works staat slechts één stuk van hem. Maar wel van een kwartier, want voor minder pakt Gayle zijn koffer niet eens uit.

    • Frans van Leeuwen