Brautigam

Mozart: Variatiewerken voor piano (Globe 5087-N) Beethoven: The Early Piano Variations (Globe 5095)

Nog maar een paar jaar geleden speelde Ronald Brautigam alle muziek, of het nu Mozart, Chopin of Sjostakowitsj was, op een moderne vleugel. Inmiddels is hij bekeerd tot de fortepiano. Hij bezit een prachtig instrument, een door Paul McNulty gebouwde kopie van een Anton Walter die rond 1785 werd gebouwd. “Als ik speel op een fortepiano, put ik inspiratie uit het geluid dat uit zo'n instrument komt. Ik vind het heerlijk om op dat geluid voort te borduren. Het is een kringloop: je stopt iets in de piano, het komt er uit, het gaat weer via je oren naar binnen,” aldus Brautigam in een interview over de ommezwaai naar historische instrumenten.

Brautigam nam recentelijk ondermeer pianovariaties op van Mozart en van de jonge Beethoven. De uitvoeringen hebben veel vaart en het is ongetwijfeld waar, dat zo'n heldere klank, zonder te veel nagalm of een al te wollige toon waarschijnlijk ondenkbaar zou zijn geweest op een moderne Steinway of Bösendorfer. Ondanks de kortademige toonvorming van het instrument is Brautigam in staat om de muzikale lijn vast te houden. Hij wordt daarbij overigens geholpen door het genre, want variaties hebben de neiging om niet al te uitgesponnen te zijn.

Aan de werken van Beethoven (gecomponeerd tussen 1792 en 1799) is overigens aardig af te lezen welke muziek in die tijd populair was. Als basis voor zijn variaties koos de componist bekende deuntjes uit opera's van ondermeer Paisiello, Grétry, Salieri en Winter. Wie zou ze nog mee kunnen zingen?

    • Paul Luttikhuis