Belgische minister bezoekt Libië

BRUSSEL, 1 JUNI. Louter een privé-bezoek dat niets heeft uit te staan met het buitenlandse beleid van België. Zo wordt in Brussel gereageerd op het omstreden uitstapje dat de Belgische minister van buitenlandse handel, Robert Urbain, afgelopen zaterdag vanaf zijn vakantie-adres in Tunesië heeft gemaakt naar Libië.

Het bezoek aan Libië, waar Urbain een ontmoeting had met zijn Libische ambtgenoot Omar Mustafa al-Montassar, heeft in Belgische regeringskringen tot de nodige opwinding geleid. Zowel het ministerie van buitenlandse zaken als het kabinet van premier Dehaene waren er niet van op de hoogte. Premier Dehaene liet later weten dat minister Urbain als privé-persoon de grens met Libië was overgestoken en dat hij geen officiële gesprekken heeft gevoerd maar uit beleefdheid was ingegaan op een uitnodiging van het Libische ministerie van buitenlandse zaken.

Het bezoek van Urbain - een Waalse socialist - is opmerkelijk omdat de Westerse landen hun diplomatieke relaties met Libië hebben bevroren. Ruim een jaar geleden kondigden de Verenigde Naties economische sancties af tegen Tripoli wegens de vermeende betrokkenheid van Libiërs bij onder andere de aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig dat neerstortte op het Schotse Lockerbie.

Sommige bronnen sluiten niet uit dat Urbain in Libië onderhandelingen heeft gevoerd op verzoek van de Verenigde Staten. De Belgische ambassade in Tripoli behartigt al sinds vele jaren ook de diplomatieke belangen van de VS in Libië.

Minister Urbain is in elk geval geen onbekende in Libië. Twee jaar geleden bracht hij nog een officieel bezoek aan het land om een Belgisch-Libisch samenwerkingsakkoord te ondertekenen. Urbain speelde in 1989 een (eveneens omstreden) bemiddelende rol in de gijzeling van de Belgische arts Jan Cools in Libanon. Cools werd vrijgelaten en persoonlijk door Urbain uit Libanon opgehaald, enkele weken nadat de minister een onderhoud had gehad met de Libische leider kolonel Gaddafi. Ook de vrijlating, begin 1991, van het in Libië vastgehouden Belgisch-Franse gezin Houtekins-Kets kwam na bemoeienis van Urbain tot stand.