Amsterdam maakt eind aan een hockey-traditie

BRUSSEL, 1 JUNI. Achttien achtereenvolgende jaren won een Nederlandse club de Europa Cup bij de vrouwen. Alleen in de eerste aflevering, in 1974, ging de beker naar een buitenlandse ploeg. Amsterdam was in totaal twaalf maal de sterkste, HGC won zes keer. Gisteren kwam op het kunstgras van Club Leopold een einde aan een traditie. In Brussel verloor Amsterdam de finale van het Duitse Russelsheim.

Strafpushes moeten zo langzamerhand een obsessie zijn voor de vrouwen van Amsterdam. Vorig weekend verloor de ploeg van Marjolein Bianchi tegen HGC de nationale titel door vier gemiste pushes. Gisteren ging ook de Europa Cup aan Amsterdam voorbij. In de finale tegen het Duitse Russelsheim scoorde alleen Carole Thate vanaf 6 meter en veertig centimeter. Mieketine Wouters, Els Kodde en Ingrid Wolf misten. Willemien Aardenburg durfde op het laatste moment geen strafbal te nemen. Tegen HGC faalden alle Amsterdamse specialistes. “En die serie speelde nu toch nog door ons hoofd”, verklaarde Mieketine Wouters na afloop.

Door de dubbele nederlaag is Amsterdam voor het eerst sinds twee decennia uitgesloten van een nieuw Europees avontuur. De keren dat HGC de titel veroverde, nam Amsterdam ook deel aan het toernooi. Russelsheim was evenals de titelhouder overtuigend groepswinnaar geworden. De Bianchi-elf won alle drie haar partijen. In de finale leek het team door een doelpunt van Elsemiek Bekkers opnieuw succesvol te worden. De onverdiende voorsprong werd een paar minuten later teniet gedaan door de Duitse Becker. De strafballenserie moest de beslissing brengen.

Bij de mannen ging de titel voor de zesde achtereenvolgende maal naar het Duitse Uhlenhorst. Het team met Olympische sterren als Karsten Fisher, Sven Meinhardt, Thomas Brinkmann en Andreas Becker. Uhlenhorst won in de finale met 1-0 van het Spaanse Egara, dat HDM uit de eindstrijd had gehockeyd. Meinhardt was met een schitterende treffer matchwinner voor Uhlenhorst. Het brons ging verrassend naar Racing. De beste prestatie ooit geleverd door een Frans clubteam. Racing versloeg gastheer Leopold na het nemen van strafballen.