Amerikaanse traditie bij Indy 500 krijgt knauw

INDIANAPOLIS, 1 JUNI. De Amerikaanse traditie kreeg bij de 500- mijlsrace van Indianapolis een gevoelige knauw. De nationale helden met hun schat aan ervaring moesten zwichten voor buitenlandse coureurs die hun heil en geld in de VS zoeken. Het grootste eendaagse sportevenement ter wereld werd voor de tweede keer gewonnen door de Braziliaan Emerson Fittipaldi. Arie Luyendijk, winnaar in 1990, eindigde als tweede na een sterk gereden slotfase.

Nigel Mansell, regerend wereldkampioen Formule 1, bezette de derde plaats bij zijn Indy 500-debuut. Hoewel de besnorde Brit gedurende 34 van de 200 ronden de kop innam, werd hij in de strijd om de leiding met Fittipaldi en Luyendijk buitengesloten wegens gebrek aan ervaring op de licht opgehoogde ellipsvormige piste. Hij klaagde dat Emmo en Arie allerlei trucjes uithaalden als het erom ging zo snel mogelijk op gang te komen nadat een neutralisatie achter de pace car (na een ongeval) werd opgeheven. Luyendijk, lachend: “Dat is ook zo. Maar ik denk dat hij ze nu wel allemaal heeft geleerd.” Arie, via zijn snelste trainingstijd in de rol van favoriet, reageerde aanvankelijk met teleurstelling op zijn tweede plaats. “Jammer, maar als je zag dat ik met zestig ronden voor de boeg nog negende was, dan is het niet zo verkeerd. Door dit resultaat sta ik derde in het kampioenschap. Daar moet je maar aan denken. Tweede stelt hier niets voor. Je wordt niet eens gehuldigd, er is geen podium voor de eeerste drie. Alleen de winnaar komt in Victory Circle. De rest mag naar huis.”

Het behoort tot de folklore van de Indy 500 die in 1911 voor het eerst werd gehouden. De realiteit wordt echter niet uit het oog verloren. Om de toenmende snelheden te drukken werd de baan aangepast. Het racegedeelte is smaller, er is een aparte strook om de pits in en uit te rijden. Kenners waarschuwden dat het gevaar bestond dat inhalen onmogelijk is geworden en dat de wedstrijd een optocht zou worden. Gepasseerd werd er natuurlijk wel. Een van de mooiste acties bracht Luyendijk zelf op gang. Slachtoffer werd nieuweling Mansell die op dat moment vooraan reed. Hij werd bij het ingaan van de eerste bocht gepasseerd door Fittipaldi en meteen daarna aan de buitenkant door Luyendijk.

    • Rob Wiedenhoff