Aanslagen in Florence en Rome bijna zeker werk van dezelfde groep

ROME, 1 JUNI. Er zijn nieuwe aanwijzingen dat de recente bomaanslagen in Rome en Florence zijn uitgevoerd door dezelfde groep. De angst voor een terreurgolf is hierdoor toegenomen.

Op basis van getuigeverklaringen is een ongeveer 25-jarige blonde man een van de hoofdverdachten van de aanslag woensdagnacht in Florence, waarbij vijf mensen werden gedood en zware schade is aangericht aan het wereldberoemde Uffizi-museum. Ook bij de aanslag in Rome vorige maand, die alleen grote schade aanrichtte, is een jonge blonde man gezien. Bovendien is vrijwel zeker dezelfde soort explosieven gebruikt.

Op veel plaatsen in Italië is de bewaking verscherpt uit angst voor nieuwe aanslagen, in een golf van terreur waarmee de mafia zou willen reageren op de recente successen van de politie en ook politieke veranderingen zou willen tegenhouden. De Toren van Pisa en de aangrenzende Dom zijn 's nachts niet meer te bezichtigen omdat heel de omgeving is afgesloten.

Inmiddels wordt in hoog tempo de schade aan de Uffizi hersteld. In veel zalen is het glas weer in de ramen gezet. Belangrijkste obstakel voor een snelle heropening van het museum zijn de beschadiging van de trap van Buontalenti, de traditionele uitgang, en de schade aan de installatie voor klimaatbeheersing. Verwacht wordt dat ongeveer een maand nodig is voordat deze problemen zijn opgelost en het museum weer open kan.

Morgen zijn in Florence alle staatsmusea en de meeste particuliere musea gratis te bezoeken, ook 's avonds, in een protestactie tegen de aanslag. De bezoekers zal worden gevraagd een bijdrage te geven voor hulp aan de slachtoffers van de bomaanslag, zoals de mensen die al hun bezittingen zijn kwijtgeraakt.

Het dagblad La Repubblica is een landelijke steunactie begonnen voor de Uffizi en de slachtoffers. Le Monde en El Pais hebben zich daarbij aangesloten.

De vijf doden van de aanslag zijn zaterdag begraven. De familie van het omgekomen gezin Nencioni, vader, moeder, twee dochters, wilde de plechtigheid besloten houden, maar duizenden Florentijnen stonden buiten bij de kerk te wachten om hun medeleven te uiten. Het vijfde slachtoffer, een student architectuur, is in zijn geboortestad in Noord-Italië begraven.

Honderden vrijwilligers hebben zich aangemeld om mee te helpen met het zoeken naar boeken in het vrijwel verwoeste gebouw achter de Uffizi waarin de Accademia dei Georgofili was gevestigd, een van de oudste studiecentra voor de landbouw ter wereld, met tienduizenden eeuwenoude boeken en historische manuscripten. Veel hiervan is onder het puin bedolven. Steentje voor steentje worden de brokstukken doorzocht, op zoek naar oude documenten of delen daarvan.

Bij de explosie is ook het beroemde hotel Guisisana zwaar beschadigd, waar Forsters boek A room with a view is gesitueerd en later is verfilmd. De eigenaar heeft gezegd dat hij het zal proberen in zijn oorspronkelijk staat te herstellen, hoewel de schade aan het antieke interieur groot is.

Aan de hand van getuigeverklaringen probeert de politie de aanslag te reconstrueren. De autobom was verborgen in een witte Fiorino-bestelwagen, die na half acht 's avonds is gestolen. Om iets over één 's nachts ontplofte de bom.

    • Marc Leijendekker