Ambassadeurs nemen ontslag uit protest met "zelfcoup' Guatemala

GUATEMALA, 28 MEI. De ambassadeurs van Guatemala in de Verenigde Staten en de Scandinavische landen hebben gisteren hun ontslag ingediend uit protest tegen de machtsgreep door president Jorge Serrano.

De Verenigde Staten hebben de financiële hulp aan Guatemala gestaakt. Op dit moment bedraagt die zo'n 70 miljoen dollar per jaar.

Jorge Serrano Elias, die sinds januari 1991 regeert, ontbond dinsdag het parlement, verklaarde de grondwet ongeldig en kondigde de noodtoestand af. Volgens Serrano was dat nodig om “de ingestorte openbare orde” te herstellen en de strijd tegen de “drughandel en mafia” te continueren. Volgens het dagblad Prensa Libre, de enige grote krant die gisteren in Guatemala verscheen, heeft de regering van Guatemala haar toezegging ingetrokken dat binnen zestig dagen vrije verkiezingen zullen worden gehouden. Een regeringsgetrouwe hoge jurist zei dat daarvoor “ten minste negentig dagen nodig zijn”.

De Verenigde Saten wisten dat Serrano een coup wilde plegen en hebben geprobeerd hem daarvan af te brengen. Dat blijkt uit een verklaring die de Amerikaanse ambassadeur in Guatemala, Marilyn McAfee, gisteren voor de Senaat aflegde. Twee hoge ambtenaren zouden kort voor de staatsgreep met de president hebben gesproken.

Ondanks een demonstratieverbod protesteerden in Guatemala-Stad gisteren ongeveer duizend mensen buiten het Hooggerechtshof tegen de benoeming van negen magistraten door Serrano. Met traangas werden de betogers uiteengedreven. Later op de dag leidde Nobelprijswinnares Rigoberta Menchu een protestmars van ongeveer 2.500 betogers. Ordetroepen keken toe, maar grepen niet in. Voor vandaag zijn nieuwe demonstraties aangekondigd. (Reuter, AP, AFP)