Schilderijen onherstelbaar vernield; Miljoenenschade aan kunstwerken bij explosie Uffizi

ROME, 27 MEI. De explosie die vannacht plaatsvond in Florence heeft voor miljoenen guldens schade aangericht aan schilderijen, beelden en gebouwen. Niet alleen is het wereldberoemde Uffizi museum zwaar getroffen, maar ook op de Piazza della Signoria en de Ponte Vecchio, twee vaste stops voor toeristen, is schade aangericht.

Bij de ontploffing zijn zes mensen gedood en ongeveer vijftig mensen gewond. De meesten werden lichtgewond door glasscherven, maar er is ook een vijftal zwaarder gewonden. De duizenden glasscherven en stukken steen die na de explosie in het rond vlogen, hebben ook vier schilderijen in de Uffizi, waar tientallen ruiten zijn gesprongen, vrijwel zeker onherstelbaar beschadigd. Het zijn een Geboorte van Christus van de zeventiende-eeuwse schilder Gherardo delle Notti, de Dood van Adonis van Sebastiano Del Piombo, navolger van Michelangelo, en twee werken van Bartolommeo Mandredi, een schilder die werkte in de stijl van Caravaggio.

Een niet-gespecificeerd aantal andere schilderijen is licht beschadigd door glasscherven en steentjes. Michelangelo's beroemde werk Tondo Doni, een schilderij over de Heilige Familie in het zwaarst getroffen deel van het museum, bleef ongeschonden omdat het achter kogelvrij glas staat. Ook andere beroemde meesterwerken, waaronder de Venus van Botticelli, zijn onbeschadigd gebleven.

Een aantal Romeinse standbeelden is wel getroffen door de explosie. “Het gaat om enkele beelden, maar gelukkig zijn die te restaureren,” zei Anna Maria Petrioli Tofani, de directrice van de Uffizi. “Sommige hebben een arm verloren, andere een been.”

Door de explosie zijn bijna alle lichtvensters in het plafond van het museum vernield. Uit angst voor schade door regen moeten alle kunstwerken in dat gedeelte van de Uffizi worden weggehaald. De omvang van de structurele schade aan het gebouw wordt nog onderzocht, maar mevrouw Petrioli Tofani zei vanmorgen dat het museum of belangrijke delen ervan waarschijnlijk een paar maanden dicht zullen blijven. De Uffizi trekken dagelijks duizenden bezoekers.

Ook de beroemde Gang van Vasari, die de familie De' Medici liet bouwen als een vluchtweg van het Palazzo Vecchio via de Uffizi en over de Ponte Vecchio naar Palazzo Pitti, is beschadigd bij de ontploffing.

Het getroffen gebied is de binnenplaats van de Uffizi, Piazza della Signoria, Por Santa Maria (de straat die uitkomt op de Ponte Vecchio) en de Lungarno Archibusieri. De Accademia dei Georgofili, die volledig is vernield bij de explosie, is een van de oudste agrarische onderzoekscentra ter wereld.

De winkels langs de Arno hebben zware schade opgelopen, maar de schade op de piazza della Signora, waar een aantal kopieën van beroemde beelden staat, zoals de David van Michelangelo, en op de Ponte Vecchio met zijn juwelierswinkeltjes, is beperkt gebleven en volgens een eerste indruk vrij eenvoudig te herstellen.

In 1966 werden ongeveer achthonderd kunstwerken uit de Uffizi zwaar beschadigd bij een overstroming van de Arno. Daarna zijn de beelden en schilderijen naar de derde verdieping van het U-vormige gebouw gebracht.

    • Marc Leijendekker