Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Zodra Graf in Parijs gaat zitten staat de bodyguard op

Door onze redacteur REMMELT OTTEN PARIJS, 25 MEI. Als Steffi Graf gaat zitten op het court central van Roland Garros staat de bodyguard op. Na iedere twee games wisselen tennissers en tennissters van baanhelft en mogen ze een minuut lang uitrusten op hun stoel aan de rand van de baan. Dan zitten ze vlak bij het publiek. Sinds Monica Seles op 30 april in Hamburg door een toeschouwer met een mes in haar rug is gestoken, worden de spelers en speelsters in de rug gedekt door zware jongens. Bij de Open Franse tenniskampioenschappen, die gisteren in Parijs zijn begonnen, dragen de veiligheidsagenten fraai gesneden marineblauwe blazers. Maar met hun kortgeknipte haar, brede schouders en portofoons werken ze intimiderend. Ze speuren de tribunes af, bedacht op gevaarlijke fans. „De spelers zijn tevreden over

de onmiddellijke maatregelen die de toernooi-organisaties hebben genomen", vertelt Mark Miles, directeur van de spelersvakbond ATP, vanuit Monaco. „Iedereen is zich bewust van het mogelijke gevaar. Een aantal spelers — namen geef ik liever niet — heeft om extra bescherming gevraagd. Dat heeft te maken met hun

plaats op de ranglijst, maar ook met hun nationaliteit of geloof." Na de aanval op de vrouwelijke nummer één Monica Seles in Hamburg volgde een week later in Rome een tweede incident. Daar pakte de politie bij het mannentennistoernooi een Duitse man op die volhield dat hij James Bond was. In zijn hotelkamer lagen twee pistolen met losse flodders,

zes messen en twee damespruiken. Het was voor de tenniswereld het bewijs dat gekken bestaan én dat het veiligheidssysteem werkt. Jim Courier verklaarde toen dat de spelers zich bewust waren van de risico's, maar tegelijkertijd niet volledig hun vrijheid wilden verliezen aan bodyguards. „We moeten niet overdrijven", zei de Amerikaan. De veiligheid van de deelnemers valt onder verantwoordelijkheid van de organisatie van een toernooi. De ATP adviseert. „We hebben al sinds de Golfoorlog een contract met een internationale veiligheidsfirma uit Londen. Die anticipeert op bedreigingen en analyseert per stad en land de veiligheidssituatie en stelt maatregelen voor", zegt Miles. „Daar hebben de spelers vertrouwen in. Op een bijeenkomst van de spelers zondagavond in Parijs is het onderwerp veiligheid niet eens aangesneden."

PAG. 12 KRAJICEK LOOPT NOG ZORGELOOS ROND

Bodyguards bewaken toptennissers, gisteren op Roland Garros in Parijs. (Foto Vandystadt/Omnipress)