Kiene kwartier niet onder indruk

PARIJS, 25 MEI. De 18-jarige Monique Kiene uit Purmerend nam gisteren op het centre court van Roland Garros in de tweede set een 4-0 voorsprong tegen Aranxta Sanchez Vicario. De tennister van Jong Oranje liet zich een kwartier lang niet imponeren door de reputatie van Spaanse nummer twee van de plaatsingslijst. Na een met 6-1 verloren eerste set speelde ze even losjes, scherp, diep en hard. Totdat Sanchez ging vertragen met hoge ballen. “Ik moest opeens weer nadenken”, realiseerde Kiene zich na afloop. En dan blijkt een debutante nog niet vast genoeg tegen een topper. Kiene verloor de tiebreak kansloos met 7-1.

Zeven van de twaalf Nederlandse deelnemers moesten de eerste dag van het tweede grand-slamtoernooi van 1993 aantreden. Miriam Oremans versloeg de Japanse Rika Hiraki met 6-4, 6-7 en 6-2 en Nicole Muns-Jagerman won met 6-1 en 7-5 van Michèle Jaggard-Lai. Behalve Kiene redden ook Jacco Eltingh (4-6, 5-7 en 1-6 tegen de Rus Andrei Tjesnokov), Mark Koevermans (6-4, 6-4, 6-2 tegen de Australiër Woodbridge) en Stefanie Rottier (4-6 en 3-6 tegen de Duitse Sabine Hack) het niet in de eerste ronde. Eltingh kan zich concentreren op het dubbelspel, waarvoor hij met Paul Haarhuis als vierde is geplaatst. Koevermans had zich het afgelopen weekeinde als enige Nederlander door drie kwalificatiepartijen heengeworsteld, maar kon tegen Todd Woodbridge geen juiste tactiek vinden. “Ik wilde op zijn backhand spelen, schakelde over op zijn forehand en ben zelfs service-volley gaan spelen. Niets hielp”, zei hij na afloop. Voor Koevermans staat nu al vast wie er voor Nederland in juli tegen Zweden het enkelspel op gravel gaan spelen. “Er hebben er vandaag twee verloren. En dit is het laatste belangrijke toernooi op gravel.” De grote favoriet bij de mannen en winnaar in Parijs in 1991 en 1992, Jim Courier, won eenvoudig met drie maal 6-3 van de Argentijn Roberto Azar, Boris Becker versloeg een Fransman met een wildcard (Nicolas Escude) en Stefan Edberg leverde een set in bij Fillipini voordat hij weer eens mocht uitleggen dat hij graag wil winnen in het enige grand-slamtoernooi dat nog op zijn erelijst ontbreekt.