Brunswijk wijst graf aan van moorden bij Moiwana

PARAMARIBO, 25 MEI. Commandant Ronnie Brunswijk van het Surinaamse Junglecommando en een ex-junglecommandant genaamd Oom Leo hebben afgelopen zaterdag de plaats aangewezen waar ongeveer 25 inwoners van het dorp Moiwana begraven liggen die in 1986 zijn doodgeschoten door militairen die op zoek waren naar leden van het Junglecommando. In totaal zouden bij Moiwana 50 dorpelingen zijn vermoord, onder wie kinderen en zwangere vrouwen. Het graf is nog niet geopend.

Brunswijk en zijn ex-commandant hebben de plek afgelopen zaterdag getoond aan de Surinaamse mensenrechtenactivist Stanley Rensch. Deze was zaterdag met een delegatie van Moiwana op weg naar Albina. Onderweg kwamen zij Brunswijk en Oom Leo tegen. Bij deze toevallige ontmoeting besloten deze te vertellen wat ze wisten. Brunswijk verklaarde later dat het graf niet eerder is aangewezen, omdat toch niet tegen de militairen zou kunnen worden opgetreden.

Ongeveer een maand na de slachting werden de stoffelijke overschotten ontdekt door een patrouille van het Junglecommando onder leiding van Oom Leo. Hun aandacht werd getrokken door aasgieren die boven de plek cirkelden. De patrouille begroef de stoffelijke resten in een massagraf.

Rensch heeft de autoriteiten intussen schriftelijke op de hoogte gesteld van de vondst en heeft bescherming van het gebied door de justitie gevraagd. Tegen De Ware Tijd verklaarde hij dat er een justitieel onderzoek moet komen. De daders moeten worden vervolgd en de nabestaanden moeten genoegdoening krijgen.

Minister Soeshiel Girjasing van justitie en politie, die gisteren in Suriname terugkeerde uit Nederland, verklaarde dat schendingen van de mensenrechten de volledige aandacht blijven hebben van de regering. Hij wil nog niet praten over vervolging en berechting.