Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Amnesty beschuldigt Guatemala

Londen , 19 mei. Het aantal politieke moorden, 'verdwijningen' en martelingen in Guatemala neemt toe, ondanks tegenovergestelde beweringen van de huidige burgerregering van president Jorge Serrano Elias. Dat concludeert Amnesty International, de organisatie die zich inzet voor de rechten van de mens, in een vandaag verschenen rapport. Het rapport maakt melding van het doden en mishandelen van vakbondsleiders, straatkinderen, journalisten, inheemse boeren en mensenrechtenactivisten. Hoewel het aantal buitenwettelijke executies in Guatemala de laatste jaren is afgenomen, rapporteert Amnesty een toename van het aantal gevallen van bedreiging en intimidatie. „Terwijl het absolute aantal slachtoffers onder president Serrano is gedaald, zijn wij

bezorgd dat de gebruikte methodes en de slachtoffers dezelfde zijn als in het verleden", aldus Amnesty. Volgens de organisatie opereren de gewraakte doodseskaders en de 'burgerpatrouilles' van vroeger nu onder het gezag van het leger. De regering van president Jorge Serrano Eltós trad aan in januari 1991. Sinds die tijd zijn er enkele maatregelen genomen ter verbetering van de situatie van de rechten de mens, zoals het instellen van een presidentiële commissie. Ondanks deze maatregelen zijn de schendingen op grote schaal doorgegaan, schrijft Amnesty. Het rapport maakt melding van het doden van vijftien inheemse boeren van de organisatie CERJ in vijf jaar tijd. In januari van dit jaar werd de voorzitter van de CERJ, Amilcar Méndez Urizar

met de dood bedreigd. Deze maand ontplofte een granaat voor zijn huis. Ook rapporteert Amnesty een toenemende agressie van de politie tegen demonstranten, hé: gebruik van geweld tegen straatkinderen en het tegenwerken vu de vrije pers. De Guatemalteekse autoriteiten verklaren het recente geweld dooi het 'per ongeluk' aanmerken vu slachtoffers als leden van gewapende oppositiegroepen. „Excuses die nooit aanvoerd mogen worden voor het doden van straatkinderen, mensenrechtenactivisten, leden van belangenorganisaties en inheemse boeren", aldus Amnesty. In het rapport roept de organisatie op tot snelle berechting van de daders van zowel recente schendingen als die uit het verleden. Volgens Amnesty heeft de regering dit tot nu toe verzuimd.