Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Kozyrev niet naar Raad van Europa

Door onze correspondent MOSKOU, 13 MEI. De Russische minister van buitenlandse zaken, Andrej Kozyrev, heeft een voorgenomen bezoek aan de Raad van Europa in Straatsburg deze week afgezegd. Kozyrev wil hiermee protesteren tegen het besluit van de Raad van Europa om Estland als lidstaat toe te laten. Volgens Moskou mag Estland geen lid worden omdat het de burgerrechten van de Russische minderheid zou schenden. Moskou maakt al maanden een punt van de burgerrechten in Estland en Letland. In deze republieken is 35 tot 40 procent van de bevolking van Russische afkomst. De Russen mogen wel de nationaliteit van hun nieuwe vaderland aannemen, maar zij moeten wel aan bepaalde criteria voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld aantonen een beetje Ests of Lets te spreken. In de Wet op het staat burgerschap in Estland is bovendien een soort loyaliteitsverklaring jegens de staat opgenomen. Het gevolg hiervan is geweest dat de Russen in Estland vorig jaar in meerderheid niet hebben kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Volgens Moskou hadden deze minderheden automatisch en onvoorwaardelijk genationaliseerd moeten worden. Vlak voor het referendum van 25 april heeft president Jeltsin Letland ervan beschuldigd uit te zijn op een 'etnische zuivering'. De stap van Kozyrev illustreert dat de Russische regering ook na het plebisciet niet bereid is om haar politiek jegens de Baltische landen af te zwakken.