Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Laura Tyson laat weinig heel van optimisme; Topadviseur Clinton noemt herstel in VS "waardeloos'

ROTTERDAM, 3 MEI. De huidige economische opleving in de VS is “waardeloos en stelt helemaal niets voor”. Deze uitspraak kon het afgelopen weekeinde worden opgetekend uit de mond van Laura Tyson, voorzitter van de raad van economische adviseurs, een belangrijk adviescollege van de Amerikaanse president Bill Clinton. Tyson maakte haar opmerking in een toespraak in San Francisco. Zij maakte duidelijk dat er in de afgelopen 25 maanden, die algemeen worden aangemerkt als een periode van herstel van de Amerikaanse economie, er slechts 850.000 nieuwe banen zijn bijgekomen. Dat zijn volgens de economisch adviseuse zes miljoen arbeidsplaatsen minder dan in vergelijkbare herstelperioden in de afgelopen 45 jaar.

De recentelijk gepubliceerde economische gegevens maken volgens haar duidelijk “hoe zwak en fragiel” het economisch herstel in de Verenigde Staten in feite is. Vorige week werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie in de eerste drie maanden van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode in 1992 met slechts 1,8 procent was gegroeid. Het laatste kwartaal van 1992 gaf nog een groei van 4,7 procent te zien.

Volgens Tyson vormen de komende twee maanden voor de regering Clinton een soort test-case. Er moeten beslissingen worden genomen over alle belangrijke regeringsvoorstellen aangaande begroting en belastingheffing tussen nu en 1997. Vorige week werden Clintons voorstellen voor een economisch stimuleringsprogramma van 19,5 miljard dollar door toedoen van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat afgewezen.

Aan het nu voorliggende programma voor het terugdringen van het enorme begrotingstekort kleven gevaren, zo zei Tyson. Een van de voornaamste redenen voor de groeivertraging in het eerste kwartaal van dit jaar was de bezuinigingen op defensie met 25 procent. “Dat is goed voor de economie op lange termijn. Het is absoluut noodzakelijk. Voor de korte termijn is het een probleem. Het drukt de bestedingen omlaag”, aldus Tyson. (ANP, Reuter)