WFP schort hulp in Angola op na beschieting

LUANDA, 30 APRIL. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft tot nader order zijn hulpvluchten in Angola opgeschort, nadat eerder deze week een WFP-vliegtuig bij de stad Luena door strijders van de verzetsbeweging UNITA met een raket was beschoten en een noodlanding moest maken in een mijnenveld.

Een Russisch bemannningslid verloor daarbij het leven. Het WFP is voor veel belegerde steden in Angola de enige instantie die nog af en toe hulp brengt. De organisatie wil de hulp pas weer hervatten als er ook door UNITA veiligheidsgaranties worden geboden. UNITA meldde gisteren verder dat haar manschappen een helikopter van de Angolese regering in de noordelijke enclave Cabinda had neergeschoten en zeven regeringsmilitairen had gedood. Het vredesoverleg van regering en UNITA in Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust, verkeert intussen in een impasse. Vandaag loopt formeel het mandaat van de VN“ die bemiddelt in het Angolese conflict, formeel af. Alle partijen zetten echter vooralsnog hun overleg voort. (AFP, Reuter)