Vier ministers verlaten nieuw kabinet Italië

ROME, 30 APRIL. Het nieuwe Italiaanse kabinet van Carlo Azeglio Ciampi, gistermorgen beëdigd, wankelt. Vier ministers zijn nu al opgestapt.

De ministers namen ontslag omdat de Kamer van afgevaardigden hoofdelementen van het onderzoek naar corruptie van de socialistische leider Bettino Craxi heeft geblokkeerd. De nieuwe crisis heeft al geleid tot een scherpe koersdaling van de lire.

Aan het gisteren beëdigde kabinet-Ciampi dreigt een deel van de basis te ontvallen nu de ex-communistische Democratische Partij van Links (PDS) en de Groene Partij Ciampi niet meer willen steunen. De drie PDS-ministers en de Groene minister van milieu zijn gisteravond uit protest afgetreden.

“Met deze stemming hebben jullie het parlement en het kabinet kapot gemaakt”, zei het Groene Kamerlid Mauro Paissan. Het Kamerbesluit over Craxi wordt in brede kring gezien als een poging van de oude politieke garde zichzelf vrij te spreken in de corruptiezaken en zet grote vraagtekens bij de mogelijkheden om op korte termijn een nieuwe kieswet voor de Kamer op te stellen.

De meeste politieke partijen wilden eerst zo'n nieuwe kieswet aannemen voordat er vervroegde verkiezingen werden uitgeschreven. Van verschillende kanten wordt nu gezegd dat het parlement zo ongeloofwaardig is geworden dat snelle vervroegde verkiezingen, desnoods met de oude kieswet voor de Kamer, onvermijdelijk zijn.

Premier Ciampi had zich hierover vanmorgen nog niet uitgelaten. In een korte verklaring gisteravond wees hij erop dat het kabinet niets te maken heeft met het Kamerbesluit. Hij wil doorgaan en liet weten dat de plaatsen van de vier afgetreden ministers op korte termijn worden opgevuld.

Zijn brede coalitie is nu weer een smalle coalitie geworden, steunend op dezelfde vier partijen als het voorgaande kabinet. Daarbij komt de Republikeinse Partij, die haar minister niet heeft teruggetrokken maar wel heeft aangedrongen op onmiddellijke verkiezingen. De christen-democraten en de socialisten verzetten zich hiertegen.

De verzoeken tot opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Craxi waren gisteren in zes elementen verdeeld, waarover apart is gestemd. In een geheime stemming blokkeerde een Kamermeerderheid het onderzoek naar de belangrijkste smeergeldzaken in Milaan. Slechts voor twee minder belangrijke zaken mag het onderzoek voortgaan.

Direct nadat het nieuws over Craxi bekend werd, gingen op verschillende plaatsen mensen de straat op. Vanmiddag zouden nieuwe, massalere demonstraties worden gehouden.

    • Marc Leijendekker