Stealth-schip maakt proefvaart

SANTA CRUZ - Aan de Amerikaanse Westkust heeft het experimentele schip Sea Shadow deze maand zijn eerste proefvaarten bij daglicht gemaakt. De Sea Shadow is gebouwd door de afdeling voor geavanceerde projecten van de Lockheed-vliegtuigfabrieken. Lockheed is tevens de producent van de F-117 Stealth, een militair vliegtuig dat moeilijk voor radar waarneembaar is. De zogeheten "kleine radarsignatuur' is het gevolg van schuine en afgeronde oppervlakken die radargolven verstrooien en de toepassing van materialen en verf die radargolven absorberen. De Sea Shadow zou moeten uitwijzen of diezelfde technieken ook bij schepen kunnen worden toegepast. In het ontwerp van de nieuwste klasse Amerikaanse destroyers (Arleigh Burke) zouden ervaringen met de Sea Shadow zijn verwerkt.

De Sea Shadow is het enige exemplaar in zijn soort, al zouden in het verleden ook kleinere stealth-schepen zijn getest. Het schip heeft een stalen bovenbouw van 49 meter lengte, die met smalle steunen rust op twee drijflichamen onder water. De Sea Shadow, die met dieselelektrische motoren wordt voortgestuwd, is ruim twintig meter breed en heeft een diepgang van vier meter. Er zouden vier bemanningsleden zijn. Woordvoerders van de Amerikaanse marine ontkennen dat de Sea Shadow het prototype zou zijn van een nieuwe klasse marineschepen. Het schip zou louter bedoeld zijn voor experimenten met radarwaarneming en met nieuwe constructie- en besturingsmethodes. Volgens het tijdschrift Aviation Week and Space Technology is het echter onduidelijk of er Sea Shadow-achtige schepen in produktie zijn genomen, die mogelijk bedoeld zijn om militairen voor speciale operaties heimelijk te transporteren. De Sea Shadow zou aanvankelijk bedoeld zijn om vlootverbanden vanuit een vooruitgeschoven positie te beschermen tegen luchtaanvallen. Het zou daartoe bewapend worden met luchtdoelraketten. Het prototype van de Sea Shadow is ongewapend.

De Sea Shadow zou sinds de experimenten van halverwege de jaren tachtig (die altijd 's nachts plaatshadden) in een overdekt dok gelegen hebben, omdat er geen geld was voor verdere proeven. Begin dit jaar zou de financiering zijn voortgezet. Het project heeft officieel tot nu toe 195 miljoen dollar gekost.