Philips verkoopt Japans belang voor drie miljard

ROTTERDAM, 30 APRIL. Philips stoot zijn belang in de Japanse onderneming Matsushita Electronic Corporation (MEC) af. Concurrent Matsushita, die al 65 procent van MEC in handen had, koopt de resterende 35 procent voor circa drie miljard gulden. Dat heeft Philips vanmorgen bekendgemaakt.

Niet bekend

Matsushita en Philips hebben besloten hun joint venture te beëindigen “gezien de groei en de geografische spreiding van MEC's activiteiten”.

MEC werd in 1952 opgericht en was het eerste samenwerkingsverband tussen Matsushita en Philips. MEC telt momenteel 22.000 werknemers en heeft vestigingen in Japan, Singapore, Maleisië en de VS.

MEC is leverancier van halfgeleiders, beeldbuizen en verlichtingsprodukten. Het resultaat van MEC stond onder druk als gevolg van de overcapaciteit op het gebied van halfgeleiders.

De verkoop van het belang in MEC betekent niet dat Matsushita en Philips alle banden verbreken. “Matsushita en Philips hebben het voornemen ook in de toekomst te blijven samenwerken”, zo stelt het Nederlandse elektronicaconcern.

Matsushita en Philips hebben samengewerkt bij de totstandkoming van een aantal systemen zoals dcc en cd-i. Beide bedrijven hebben diverse licentie- en technische samenwerkingsovereenkomsten en werken samen op het gebied van fabricage, onder meer voor batterijen in België.

De raden van bestuur van Philips en Matsushita moeten de definitieve transactie nog goedkeuren. Deze definitieve contracten zullen er onder meer in voorzien dat Matsushita en Philips licenties zullen blijven uitwisselen op het huidige werkterrein van MEC.