Op het olympisch drama van Meijer volgt Griekse tragedie

ATHENE, 30 APRIL. De rug van Theo Meijer was niet op spanning. De fysiotherapeut had het al gevoeld. Te ontspannen. Maar de halfzwaargewicht had er geen acht op geslagen. De 28-jarige Meijer moest gisteren tijdens het EK in Athene de strijd al in de eerste partij staken. Door een verschoven wervel kon de Amersfoorter niet op zijn benen staan. Dat was hem bij een wedstrijd nog nooit overkomen.

De man-met-de-hoge-spiertonus had die ontspanning wel plezierig gevonden. “Die grote spanning houdt kennelijk alles in balans. Het gebeurt me twee keer per jaar op de training. Als er laag in de rug een werveltje scheef gaat, kan ik mezelf kraken. Dat heb ik nog geprobeerd. Maar de pijn zat te hoog.”

Van de acht Nederlandse judoka's die op de openingsdag van het toernooi in actie kwamen, bereikten er vier de halve finales. Monique van der Lee (boven 72 kg) en Claudia Zwiers (tot 66 kg) wonnen hun partijen beiden met een vol punt.

Van der Lee treft in de halve eindstrijd de Francaise Lupino. Zwiers, net als Van der Lee nog geen twintig, zal het op de voorlaatste dag moeten opnemen tegen de Britse Cowen. De kansen van Van der Lee, twee jaar geleden al Europees kampioene, moeten iets hoger worden getaxeerd dan die van Zwiers. Daarnaast hebben debutante Karin Kienhuis (tot 72 kg) en Alex Smeets (tot 86 kg) nog een kans op de hoofdprijs. Ook zij wonnen twee partijen.

Die verdienstelijke verrichtingen werden overschaduwd door het mini-drama dat zich rond Meijer had afgespeeld. De winnaar van het Olympisch brons hield zich voor dat het ernstig ongemak aan de rug voorlopig geen gevolgen zou hebben. Hij wilde niet herinnerd worden aan de lijdensweg die hij vijf jaar geleden ging. In april 1988 werd de judoka geopereerd aan een dubbele hernia.

Zijn partij tegen de Anatoli Rdroga uit de Oekraine was al na drie minuten niet meer te redden. “Pijnstillers helpen niet. Behandeling is op de mat niet toegestaan.” Ook behandeling op de massagetafel hielp niet meer. “Ik stop”, zei Meijer terwijl hij van de tafel stapte. “Voor vandaag”, voegde hij er later aan toe.

Twee jaar geleden was Meijer Europees kampioen. In 1992 kon hij zijn titel niet verdedigen. Om een optimale voorbereiding op de Olympische Spelen te waarborgen, werd hij vrijgesteld. Aan Barcelona hield hij uiteindelijk een kater over. Vervolgens liet Meijer zich een half jaar niet op de internationale matten zien. Het extraatje in de training kon hij niet meer opbrengen. Zijn eigen sportschool en bezigheden als taxichaffeur eisten hem volledig op.

Meijer: “Ik moet me nu wel op het WK richten.” Over een voortzetting van zijn loopbaan tot Atlanta, waar hij het begeerde goud zou moeten halen, sprak Meijer gisteren niet. Hij trok zich terug voor de strijd in de open klasse. Door een knieblessure van Gert Catsburg is het onzeker of Nederland daarbij vertegenwoordigd zal zijn. In de herkansing tegen de Rus Kosorotov verdraaide de zwaargewicht zijn net geopereerde knie. Eerder leed hij een wat simpele nederlaag tegen de Luxemburger Müller.

Jenny Gal (tot 61 kg) en Louis Wijdenbosch (tot 78 kg) mogen nog hoop op een prijsje koesteren. Meer dan brons zit voor hen niet in. Oud-wereldkampioene Bell uit Engeland sneed Gal in de laatste seconde de pas af. Wijdenbosch schakelde verrassend de titelhouder Spittka uit Duitsland uit door een briljant moment op minder dan een halve minuut voor het einde, maar moest vervolgens zijn meerdere erkennen in de Franse hoop Yandzi.

Met een videoclip en een aanbeveling van IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch denkt de Europese Judo Unie de wereld er van te kunnen overtuigen dat judo meer kleur moet krijgen. De machtige Japanse lobby in de Internationale Judo Federatie is tegenstander van het gebruik van pakken in verschillende kleur. De zaak-van-de-blauwe-pakken komt tijdens het IJF-congres aan de vooravond van de WK in het Canadese Hamilton eind september opnieuw aan de orde. Europa werkt al vijf jaar met judogi's van verschillende kleur. Daardoor zijn judoka's beter te onderscheiden en wordt de sport interessanter voor televisie. Om traditionele redenen - wit als kleur van zuiverheid - hebben de Japanners zich altijd tegen die vernieuwing gekeerd.

Nederland heeft zich kandidaat gesteld voor de organisatie van het toernooi om het Europees kampioenschap judo voor landenteams van volgend jaar. Zwitserland heeft zich als organisator teruggetrokken. Voorwaarde is wel dat de sponsoring rond komt.