Omroep in Den Haag staakt zijn uitzendingen

DEN HAAG, 30 APRIL. De uitzendingen van de lokale omroep in Den Haag worden vanaf vanavond voor onbepaalde tijd gestaakt. Dat heeft het bestuur van Lokatel Omroep Den Haag gisteren besloten. Lokatel geeft als reden de stopzetting van voorschotten vanaf 1 mei door de gemeente Den Haag.

De gemeente besloot de subsidie vorige week stop te zetten omdat de omroep geen goede begroting heeft ingeleverd, aldus een woordvoerder. De uitzendingen bij de omroep waren al teruggebracht tot een minimum wegens geldgebrek. Er is een tekort van ruim 200.000 gulden.

Lokatel verzorgt 24 uur per dag radio-uitzendingen op twee kanalen en zendt drie keer per week programma's uit op televisie. Verder geeft de omroep informatie via de kabelkrant en teletekst. Er zijn op dit moment vijf medewerkers in vaste dienst. Voor hen wordt waarschijnlijk ontslag aangevraagd.

De gemeente Den Haag betaalt jaarlijks ruim 800.000 gulden aan Lokatel, waarvan drie ton voor emigrantenprogramma's. Verder werden het Facilitair Bedrijf en de zendgemachtigde, de Stichting Lokatel, financieel gesteund. Voor het produceren van radio- en televisieprogramma's was volgens Lokatel een bedrag van 10.000 gulden per maand beschikbaar.

Lokatel had onlangs met de publieke regionale omroep Radio West een overeenkomst tot verregaande samenwerking gesloten. Vanaf 1 augustus zouden beide omroepen een gezamenlijke huisvesting gaan krijgen. In de verdere toekomst zou het samenwerkingsverband tot een volledige samenvoeging moeten uitgroeien.

Volgens het bestuur van Lokatel is die samenwerking door de subsidiestop van de gemeente op losse schroeven komen te staan. “De provincie wilde meebetalen om deze samenwerking te realiseren”, zegt een woordvoerder van Lokatel. Die overeenkomst, aldus Lokatel, spoort volledig met de toekomstvisie van de minister van WVC en de overkoepelende organisatie van regionale omroepen, ROOS. “De gemeente vond dat zij niet meer hoefde bij te springen omdat de provincie de samenwerking tussen Lokatel en Radio West wilde subsidiëren”, zegt de woordvoerder van Lokatel.