Montenegro: sancties verzachten

PODGORICA, 30 APRIL. De Joegoslavische republiek Montenegro probeert de internationale sancties voor zichzelf te verzachten door met officiële toestemming van het sanctiecomité van de Verenigde Naties op beperkte schaal aluminium te exporteren. De opbrengsten zouden dan gebruikt kunnen worden voor de import van voedsel en medische goederen, die niet door de deze week door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ingstelde verscherpte sancties worden getroffen.

Dat heeft de Montenegrijnse minister van buitenlandse zaken, Miodrag Lekic, gisteren tegenover deze krant onthuld. Hij heeft goede hoop dat het sanctiecomité van de VN akkoord zal gaan. Een probleem is mogelijk dat de aluminium weliswaar voor honderd procent in Montenegro wordt gewonnen, maar dat export ervan toestemming behoeft van de federale autoriteiten in Belgrado.

Het kleine Montenegro is vorig jaar een federatie aangegaan met het veel grotere Servië, dat door de rest van de wereld als eerste verantwoordelijk wordt gehouden voor de gruwelijke burgeroorlog in Bosnië-Herzegovina.