Opinie

    • Youp van ’t Hek

Laatste

Jan Wouters is gewoon een headhunter! Paul Gascoigne kan om het summiere grapje niet lachen. Hij wil wel, maar het gaat niet.

Vannacht kwam ik na de voorstelling in het Friese Drachten via de Middenweg Amsterdam binnen rijden en zag naast de ingang van het Ajax-stadion een man zijn handel op een oude deken uitspreiden. Een eenzame figuur in de nacht. Alle anderen waren kilometers verderop bezig, hadden al een hoop klandizie en hij zat in het doodstille niemandsland. Ik zette mijn auto langs de kant en liep er heen. Al gauw zag ik dat het Kees Ploegsma was. Hij had Heintze, Van Aerle en Romario op een rijtje gezet, inspecteerde hun kleren en zei: "Lachen als ze komen. En blijven lachen'.

Thuis spelde ik de lintjesregenpagina en zag dat Hans van Breukelen, Joop van den Ende, André van Duin, Cees Nooteboom, Joop Stokkermans, Rien Poortvliet en Elly van Hulst in de prijzen zijn gevallen. Geen Bergkamp en Overmars, terwijl deze Ajacieden Nederland in de race voor het Amerikaanse WK hebben gehouden. Dan mag Trix zeggen dat hun actie een beetje laat kwam, maar het zegt ook veel over de flexibiliteit van onze vorstin.

Ik heb nog bij de H gekeken of ik er zelf bij zat en dat was helemaal bitter. Vijf jaar lang zet ik me na een slopende voorstelling achter mijn computer om er diep in de nacht nog een vlammende column uit te ranselen, vijf jaar lang sprokkel ik dagelijks de sportpagina's af om een leuk onderwerp te vinden, vijf jaar lang bel ik met vrienden en bekenden voor een gekke invalshoek, een andere kijk en wat is het verdiende loon? Geen lintje.

Toen ik tegen de chef van de sportredactie zei dat ik rond Koninginnedag met deze column wilde stoppen, vroeg hij of er een manier was om mij te overreden. Geld? Andere dag? Andere plek? Langer? Korter? Vaker? Of juist minder vaak?

"Er is een manier', zei ik, "maar die moet je zelf bedenken. Bedenk je hem niet dan staat op Koninginnedag mijn laatste stukje op de sportpagina'.

Vetter kon ik het woord niet uitspreken, beter kon ik de hint niet onderstrepen, maar het werd door de chef niet opgepakt.

Mijn gisteren geridderde buurman wist al een week van tevoren dat hij zich bij Van Thijn moest melden en ik heb deze week drie keer de PTT gebeld of er misschien niet op een of andere manier een brief was zoek geraakt. Hoe word je ridder? Je wordt voorgdragen door vrienden of collega's die een grote waardering, enzovoorts.............

Zelfs Wim Bosboom heeft een lintje. Het gerucht gaat dat de rechtse babbelkous van de Tros, die zoveel succes heeft met zijn vrijdagse programma Wim Bosboom slaat door, de nieuwe manager van de breed denkende Marco van Basten wordt. Marco heeft vorige week aan Barend en Van Dorp even uitgelegd wat er allemaal niet goed was aan Nederland en deze visie was onthutsend lief. Ik zag hem afgelopen maandag in een restaurant zitten met G.B.J. Hiltermann en de Bolkesteintjes. Marco zou wel eens premier van ons land kunnen worden en dan zorgt hij ervoor dat niet al het belastinggeld naar die mafkezen in de gevangenissen gaat. Ik durf te wedden dat Marco daar in Milaan geen Telegraaf leest. Dat zou een te gemakkelijke conclusie zijn.

Maar geen van mijn collega's heeft mijn opgegooide lintjesbal gevangen en derhalve leest u op dit moment mijn laatste sportcolumn.

Het doek valt, het zaallicht gaat aan en de columnist schminkt zich in een hoekje van de catacomben droevig af.

"Tevreden?'

"Nee meneer Jansma, nooit tevreden! En de redactie vond het de afgelopen tijd ook niks."

"Hoe komt u daar nou bij?'

"Anders had ik namelijk wel een lintje gekregen.'

    • Youp van ’t Hek