Kunstenaar plaatst drie ijsmarabouts in de Sahara

ROTTERDAM, 30 APRIL. Morgenochtend vroeg zal de Haagse kunstenaar Aris de Bakker in een oase in de Marokkaanse Sahara drie marabouts van ijs plaatsen. Een marabout is een koepelvormig grafmonument voor een mohammedaanse priester, kluizenaar of godsdienstig leider. De ijsmonumenten van elk 2.000 kilogram en met een hoogte van 2.20 meter komen te staan in Tamegroute in de Draa-vallei, zo'n twintig kilometer van Zagora.

In Tamegroute is de oudste bibliotheek van Marokko gevestigd met boeken vanaf de 11de eeuw. De grote marabout van die plaats, een pelgrimsoord voor zieken, inspireerde De Bakker tot dit project, waarvan de kosten zijn geraamd op 50.000 gulden. Als sponsors treden onder anderen op Het Haags centrum voor beeldende kunst Stroom, Anjerfonds, KLM en Royal Air Maroc.

De Bakker voerde eerder ijsprojecten uit, zoals in Delft, waar met behulp van vuur het smeltingsproject werd versneld. Volgens de woordvoerster van Stroom is het niet De Bakkers opzet om in de Marokkaanse woestijn water te verspillen.

Overigens zijn de mallen voor de ijsmarabouts in Nederland vervaardigd. In een mobiel vrieshuisje bij Tamegroute zouden ze met water worden gevuld en ingevroren. Ze zullen maar één dag op de zandvlakte tussen de moskee en de palmentuin te zien zijn. Morgenavond wordt onder de ijskoepels het vuur ontstoken.