Koninginnedag begint rustig met veel mensen

ROTTERDAM, 30 APRIL. Koninginnedag is rustig begonnen. De Amsterdamse politie spreekt van een “zeer rustig” begin, gisteravond, van de jaarlijkse vrijmarkt met slechts enkele arrestaties wegens kleine vechtpartijtjes. De zogenoemde KoninginneNach in Den Haag was volgens de politie rustiger dan vorig jaar. Er werden 38 mensen aangehouden voor vernielingen en vechtpartijen. De straten werden tot diep in de nacht bevolkt door tienduizenden mensen.

Koningin Beatrix, prins Claus, prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en de prinsen landden vanmorgen omstreeks half tien met een helikopter bij Hotel Seeduyn op Vlieland voor de viering van Koninginnedag. Vlieland wordt voor de derde keer door het Staatshoofd bezocht op koninginnedag. In 1906 bezocht koningin Wilhelmina het waddeneiland, in 1967 koningin Juliana.

Op Vlieland heeft de koninklijke familie onder meer naar oude zeemansliederen geluisterd, een wandeling gemaakt door Oost-Vlieland, oude ambachten bekeken en het traditionele "zonschieten' bijgewoond. Bij hotel De Bruin werd een glaasje oranjebitter gedronken. De 1.090 Vlielanders hebben hun eiland speciaal voor deze Koninginnedag grondig opgeknapt: menig kozijn is de laatste weken van een nieuwe verflaag voorzien. In elk raam staat wel iets dat oranje is. 's Middags vertrok de koninklijke familie naar Sneek, waar onder meer een rondvaart door de grachten werd gemaakt en een vlootschouw van zeiljachten van het type Valk werd afgenomen, het jacht waarmee de koningin in haar studententijd veel zeilde.

De Amsterdamse binnenstad liep gisteravond al vol met handelaren die op zoek waren naar een gunstige plek om hun koopwaar uit te stallen. Met linten en plakband werd het trottoir in de binnenstad verkaveld en gereserveerd met bordjes “bezet”. Veel kramen werden al gedurende de avond en nacht opgezet. In de Amsterdamse binnenstad, gisteravond al vol feestende mensen, werd het vanmorgen nog drukker.

De Amsterdamse keuringsdienst van waren kondigde vandaag aan dat zij geen verbalen zal uitschrijven bij de controles die op de vrijmarkt worden gehouden.