Guardian neemt The Observer over

LONDEN, 30 APRIL. 's Werelds oudste zondagskrant, The Observer, wordt eigendom van de Britse krant The Guardian. Het nieuws is een opluchting voor de redactie van The Observer, die nu de garantie heeft dat de krant als zelfstandige titel blijft bestaan en zijn links-liberale karakter kan behouden.

Maar voor Newspaper Publishing, de naam waarachter The Independent en The Independent-on-Sunday schuil gaan, is de overgang een gevoelige nederlaag. Die krant dacht al zeker te kunnen zijn van overname van The Observer, toen eigenaar Tiny Rowland van de Lonrho Group besloot alsnog in te gaan op het bod van The Guardian. Indien The Independent had gewonnen, zou de Observer, verliesgevend maar nog steeds een geduchte concurrent voor de eveneens noodlijdende Independent-on-Sunday, zijn verdwenen.

Niet bekend

De overname door de - eveneens links-liberale - Guardian betekent een eind aan het 18-jarig hoofdredacteurschap van Donald Trelford. Hem wordt verweten dat hij zich na 1984 bij tijd en wijle heeft laten gebruiken door Rowland, met als duidelijk dieptepunt de publiciteit over de Egyptische eigenaars van het warenhuis Harrods, de gebroeders Fayed, die Rowland te slim waren afgeweest bij het verkrijgen van het eigendom daarvan.

De reputatie van The Observer, die voor het eerst verscheen op de dag na Mozarts overlijden, werd daardoor schade berokkend. De krant verloor gestaag lezers (van 900.000 naar 500.000) en vorig jaar maakte zij een verlies van bijna 15 miljoen pond. Nu The Guardian het roer overneemt, is de verwachting dat de radicale traditie van de krant in volle glorie herleeft. De prijs die daarvoor wordt betaald is het verlies van tenminste 15 van de 80 redacteuren van de zondagskrant, terwijl de redactie van The Guardian zich voorbereidt op bezuinigingen teneinde The Observer financiëel weer gezond te maken.