Groninger Salon Groninger Salon, galerie de ...

Groninger Salon Groninger Salon, galerie de Voorruit, Turftorenstraat 30 (do 14-21 u, vr t/m zo 14-17u) Groningen, met deelnemers aan Open Atelierroute 1993, zaterdag 8 en zondag 9 mei, 11-18u.

Anne Feddema Anne Feddema, kunsthandel Johan de Vries, Turfmarkt 1, Leeuwarden. T/m 28 mei. Prijzen ƒ 750-3500. Wo t/m za 13-17.30u.

Groninger Salon

Op de dag (8 mei) dat in het Groninger Museum de tentoonstelling Business Art begint, over kunstenaars die imaginaire bedrijven hebben opgezet, begint ook een open ateliersweekeinde in Groningen. Honderdzestien Groninger kunstenaars, beeldhouwers, grafici, fotografen, ontwerpers en architecten stellen hun werkruimte open op zaterdag 8 en zondag 9 mei van elf tot zes uur.

Omdat het ondoenlijk is om in één dag of weekeinde honderdzestien ateliers te bezoeken, presenteert de organiserende galerie De Voorruit een Groninger Salon. Alle deelnemers hebben daar op een tableau van 30x40 cm een soort visitekaartje gemaakt, die een indruk moet geven van wat de kunstenaar maakt. “Zo kan een bezoeker uitzoeken wat hem aanspreekt en aan de hand van ons routekaartje de ateliers bekijken van de kunstenaars die hem aanspreken,” vertellen Petra Koonstra en Gert den Toom, kunstenaars en medewerkers van Stichting De Voorruit.

In het gevarieerde aanbod valt het werk op van onder anderen René Emil, Ellen Kooi en Marjolein Starreveld. Emil en Kooi zijn fotografen. Emil toont een zwartwit foto van een stoer en trots kijkende, naakte blanke jonge vrouw, slechts gekleed in een soort nachtclubdanseressen-mini-bikini. I'm very proud of her, heeft de fotograaf er onder gezet, wat de foto aandoenlijk maakt. Kooi presenteert zich met een curieuze kleurenfoto van een weidelandschap waarboven koeien in een soort hangmatten zweven. En Starreveld stikte met gouddraad een plaatje van een hondje, de chihuahua op een suikerzoet gekleurde achtergrond. De combinatie maakt nieuwsgierig naar meer van haar werk.

De Voorruit selecteerde niet op kwaliteit, iedere professionele Groninger kunstenaar mag meedoen met de atelierroute. Dat levert een bonte stoet van rijpe en groene deelnemers op, van professionele ontwerpers als Petra Koonstra (stoelen), fotografen (Harry Cock) of architecten naast kunstenaars, wier werk niet erg opwindend is. Maar dat laat onverlet dat het nieuwe initiatief van De Voorruit prijzenswaardig is.

Groninger Salon, galerie de Voorruit, Turftorenstraat 30 (do 14-21 u, vr t/m zo 14-17u) Groningen, met deelnemers aan Open Atelierroute 1993, zaterdag 8 en zondag 9 mei, 11-18u.

Anne Feddema

Sinds ongeveer een half jaar schildert en tekent de Friese kunstenaar Anne Feddema behalve op doek en papier ook op tegels, borden en schalen. Dit nieuwe keramisch werk, dat hij al experimenterend bij een van Frieslands belangrijkste aardewerkfabrieken, Tichelaars Koninklijke Makkumer Aardewerk- en Tegelfabriek, maakte, is nu met nieuwe schilderijen en tekeningen te zien in de Leeuwarder kunsthandel Johan de Vries, schuin tegenover het Fries Museum.

Het keramisch werk van Feddema vertoont dezelfde speelsheid, losheid en hetzelfde intense kleurgevoel die zich ook in zijn werk op doek en papier te zien zijn. De tegeltableaus zijn schilderijen op tegeltjes. Door het glazuur lijken de lichte kleuren die Feddema gebruikt op te lichten, zoals in het prachtig gele "Landschap tussen Franeker en Harlingen in maart vanuit de trein gezien door Van Gogh'. In het gele, halfronde vlak op de tegels is losjes een appelboom geschetst, met waterige inkt lijkt het.

Op visschalen zien we vissen met hoeden op en paraplu's, of zijn in de decoratie de trekken van Charlie Brown te ontdekken of het gezicht van "de andere kant van de maan'. Andere borden zijn louter subtiele kleurexperimenten, waarbij Feddema net als op papier met stickers en plakband kleurvlakken uitgespaard heeft.

Behalve de keramiek is er in De Vries' kunsthandel, die sinds een jaar bestaat, een hele serie nieuw schilder- en tekenwerk te zien van Feddema dat niet onderdoet voor het werk dat hij onlangs in het museum het Coopmanshus in Franeker exposeerde. Zo speels en grillig als de titels zijn, zo mooi en verrassend zijn ook zijn werken: het "Zelfportret als Mislukte Smurf', "Clint Eastwood verdwaald op de kermis na een scheerbeurt' (een prachtig schilderij), "Hommage aan de dada-beweging in zijn geheel' en "Wat gebeurt in het grotje van het bos van Ypey'. Naast de exuberante werken zijn er ook uiterst poëtische, verstilde werken, zoals "Mijn huisje buiten uit', met fraaie leverkleurige pasteltinten. Het is mij een raadsel waarom van dit bijzondere werk bijna of niet in Randstad getoond wordt.

Anne Feddema, kunsthandel Johan de Vries, Turfmarkt 1, Leeuwarden. T/m 28 mei. Prijzen ƒ 750-3500. Wo t/m za 13-17.30u.