Griekse "afluisterwet' ingetrokken

ATHENE, 30 APRIL. De conservatieve regering van Griekse premier Mitsotakis heeft gisteren een zware nederlaag geleden. Ze werd door het parlement gedwongen een wetsontwerp tegen het publiceren van de tekst van afgeluisterde telefoongesprekken in te trekken. Mitsotakis had nauwelijks een andere keuze, omdat zijn eigen conservatieve partij deze week verwikkeld is geraakt in een afluisterschandaal.

De Griekse oppositie verkeerde in een jubelstemming, nadat de premier persoonlijk in het parlement verscheen om het besluit van de regering mee te delen. Kort daarvoor had minister van justitie Anna Psarouda-Benaki de volksvertegenwoordiging nog gezegd dat er geen enkele kans was dat de "afluisterwet' zou worden ingetrokken. “Dit is een grote overwinning voor de publieke opinie, de media en de oppositie”, aldus oppositieleider Papandreou. “De wet zou ons hebben teruggevoerd naar de middeleeuwen.”

Door de wet zou het uitzenden of publiceren van materiaal, verkregen door het afluisteren van telefoongesprekken, in de toekomst zwaar bestraft worden. De Griekse media hadden hier verontwaardigd op gereageerd, omdat volgens hen de vrijheid van de pers daarmee drastisch zou worden beperkt. Afluisteren van telefoongesprekken is in Griekenland verboden, maar in de praktijk wordt het nauwelijks bestraft.

Mitsotakis waarschuwde gisteren de parlementsleden dat het intrekken van het wetsontwerp niet betekent dat er geen wetgeving tegen het publiceren van afgeluisterde geprekken komt. Volgens de premier is alleen het tijdstip daarvoor door het huidige schandaal rondom de conservatieve afluisterpraktijken weinig ideaal.

De oproer over het afluisteren onstond zondag, toen kranten meldden tientallen banden te hebben gekregen met gesprekken die zijn afgeluisterd door conservatieve parlementsleden. De banden zouden afkomstig zijn van Christos Mavrikis, een technicus van een telefoonmaatschappij, die zegt tussen 1988 en 1990 in opdracht van partijleden diverse gesprekken van zowel politieke tegenstanders als medestanders te hebben afgeluisterd. De conservatieve partij zat in die periode in de oppositie.(Reuter, AP)