Gijzeling van rechters in Costa Rica voorbij

SAN JOSÉ, 30 APRIL. De achttien rechters en vijf medewerkers van het Hooggerechtshof van Costa Rica, die sinds maandag werden gegijzeld in het paleis van justitie in de hoofdstad San Jose, zijn gisteren ongedeerd vrijgelaten. De politie arresteerde de vijf daders van de gijzeling na een schietpartij op het internationale vliegveld van San José. Daarbij vielen geen gewonden.

De politie had de daders een losgeld van circa 200.000 dollar overhandigd en beloofd dat er een vliegtuig klaar stond dat hen naar een ander land in Latijns-Amerika zou brengen. De daders hielden op het vliegveld nog twee regeringsfunctionarissen in gijzeling, die zich in ruil voor de vrijlating van de 23 gegijzelden hadden aangeboden. Toen de vijf gewapende mannen aan boord wilden gaan, arresteerde de politie hen.

De daders, die zich het "Doodseskader' noemden, hadden maandag negentien rechters en vijf andere medewerkers van het Hooggerechtshof in gijzeling genomen. Een dag later lieten zij een rechter die hartklachten had, vrij. Zij eisten de vrijlating van twintig drugsbazen, twintig miljoen dollar aan losgeld en een vrije aftocht naar een niet nader genoemd Latijns-Amerikaans land.

Doordat zij de vrijlating van enkele kopstukken van de Colombiaanse drugsmafia eisten, dacht de politie aanvankelijk dat de gijzelnemers ook afkomstig waren uit de drugswereld. Later bleek dat de groep werd geleid door een voormalige narcoticarechercheur van Costa Rica, die was opgeleid door de Amerikaanse narcoticabrigade. De man had geld nodig om zijn behandeling aan een leverziekte te kunnen betalen. Zijn broer, eveneens oud-politieman, was een van de andere daders. (Reuter)