Economische groei VS loopt vertraging op

WASHINGTON, 30 APRIL. De Amerikaanse economische groei is in het eerste kwartaal van dit jaar fors teruggevallen. Het bruto binnenlands produkt (bbp) groeide met 1,8 procent op jaarbasis. Vooral de lage exportgroei en tegenvallende consumentenbestedingen zijn verantwoordelijk voor het trage economische herstel.

Dit heeft het Amerikaanse ministerie van handel gisteren bekend gemaakt. Het bruto binnenlands produkt meet de totale produktie van goederen en diensten binnen de grenzen van de Verenigde Staten. In het laatste twee kwartalen van vorig jaar bedroeg de groei van het bbp nog achtereenvolgens 3,4 procent en 4,7 procent. Het gisteren bekend gemaakte groeicijfer voor het eerste kwartaal van dit jaar is lager dan de meeste prognoses. Die hielden rekening met een terugval van de groei tot rond 2,4 procent. De Amerikaanse handelsminister Ron Brown zei gisteren in een toelichting op de cijfers dat de Amerikaanse economie “groeit op een onaanvaardbaar laag niveau”. De bewindsman voegde daar aan toe dat de regering-Clinton met de Amerikaanse handelspartners, waaronder met name Japan, zal praten over een noodzakelijke toename van de Amerikaanse uitvoer. De export viel in het eerste kwartaal met 10,7 miljard dollar terug, na in het laatste kwartaal van vorig jaar nog met 3,7 miljard dollar te zijn gegroeid. De invoer daalde minder snel, met 5,1 miljard dollar.

De Amerikaanse president Clinton zei gisteren in een reactie dat de tegenvallende groei de noodzaak van economische stimuleringsmaatregelen onderstreepte. Een stimuleringspakket ter waarde van ruim 16 miljard dollar werd vorige week in de Amerikaanse senaat geblokkeerd door de Republikijnse fractie. Bob Dole, leider van de Republikijnen in de Senaat, weet de lage groei gisteren desgevraagd aan de angst bij de consumenten in de Verenigde Staten voor belastingverhogingen. De consumptieve bestedingen groeiden in het eerste kwartaal met 10 miljard dollar, tegen een toename van bijna 42 miljard dollar in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Het slechte weer in de maand maart heeft bijgedragen aan het tragere groeitempo in de eerste drie maanden. Ook de terugvallende defensiebestedingen door de Amerikaanse regering worden gezien als oorzaak voor de tegenvallende groei. De orders voor de defensie-industrie liepen in de periode met een kwart terug. De terugval van de bbp-groei heeft daarnaast ook een staistische achtergrond. In het eerste kwartaal van vorig jaar liep de economische groei fors op, zodat vergelijkende cijfers voor dezelfde periode van dit jaar tegenvallen. De Amerikaanse minister van financiën Lloyd Bentsen zei gisteren dat het economisch herstel in de Verenigde Staten geen gevaar loopt. De meeste prognoses voor de groei in het lopende kwartaal bedragen 3 procent.

De aandelenkoersen op Wall Street daalden licht na de publicatie van de groeicijfers, maar herstelden zich. (Reuter, AP)