Continental gered van de ondergang

Continental Airlines lijkt te zijn gered van de ondergang. De op vier na grootste luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten is versterkt door kapitaalinjecties van Air Canada en de investeringsgroep Air Partners. Het al bijna drie jaar durende uitstel van betaling is opgeheven. Met crediteuren is eerder schuldregeling overeengekomen, zij ontvangen 35,6 procent.

Voor Continental was de financiële reorganisatie de tweede in de afgelopen zeven jaar en in die zin opmerkelijk omdat het de eerste in surséance verkerende Amerikaanse luchtvaartonderneming is die heeft kans gezien een dreigende liquidatie te voorkomen. Eerder gingen Eastern Airlines en Pan Am ten onder. De beide investeerders leggen in totaal 450 miljoen dollar op tafel. Air Canada en Air Partners krijgen daardoor ieder een belang van 28,7 procent in Continental en kunnen daarmee in feite de controle uitoefenen. De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS heeft bij de herstructurering van de schuldenberg afstand gedaan van haar aandelenbelang. SAS is momenteel betrokken bij de geplande samenwerking met KLM, Swissair en Austrian.

Op de beurs van Wall Street wordt gespeculeerd dat Continental toch weer op zoek zal gaan naar een Europese partner. Volgens sommigen heeft Air France de beste kansen omdat deze Franse onderneming sterke banden heeft met Air Canada. De Amerikaanse luchtvaartreus kwam in moeilijkhden door een te snelle expansie waardoor de schulden te snel opliepen. De Golfoorlog, als gevolg waarvan het passagiersvervoer geruime tijd stagneerde, zorgde voor een extra negatief effect.