Brits paleis open voor het publiek

LONDEN, 30 APRIL. De Britse koningin, Elizabeth II, wordt de baas over de grootste toeristische attractie in haar land, nu ze heeft besloten Buckingham Palace in Londen beperkt open te stellen voor het publiek. Voor 8 pond per persoon (f 22,50) kunnen bezoekers zich de komende vijf jaar in augustus en september vergapen aan de rijk gedecoreerde staatsvertrekken waar koningin en prins Philip door de week wonen en werken.

De opbrengst, naar schatting 3,8 miljoen pond per jaar, draagt bij aan de restauratie van het weekendverblijf van het koninklijk paar, Windsor Palace, net buiten Londen. Dat werd in november door brand verwoest. De giften die het publiek kon storten voor het herstel hebben volgens een insider “nog niet eens voldoende opgebracht om de gordijnen te vervangen”.

Buckingham Palace en de minister voor nationaal erfgoed, Peter Brooke, deden er gisteren alles aan om te onderstrepen dat het initiatief van de koningin afkomstig is. De bedoeling is dat het publiek beseft dat zij zich opnieuw gevoelig toont voor kritiek van haar onderdanen. Eerder dit jaar ging zij er eindelijk toe over inkomstenbelasting te betalen en de kosten voor een aantal leden van de koninklijke familie voortaan voor eigen rekening te nemen. De stijl van leven van een aantal leden van dat koninklijk huis, gecombineerd met de ostentatieve rijkdom die de Britse monarchie uitstraalt, dreigde het fundament waarop haar voortbestaan rust te ondergraven.

Pag.4: Majesteit zelf niet te zien

Vooral de echtscheiding van de prinsen Charles en Andrew en de publiciteit over buitenechtelijke escapades van de koningskinderen en hun (gewezen) echtgenotes, schokte de natie en bezorgde Koningin Elizabeth in 1992 een “verschrikkelijk jaar”, zoals zij zelf in een toespraak zei.

Verwacht wordt dat de inkomsten uit het openstellen van Buckingham Palace, gecombineerd met die uit de toegangsprijs tot Windsor Palace, voor zeventig procent de kosten voor de restauratie van Windsor zullen opvangen. Hoezeer de Britten ook meeleefden met hun koningin toen ze in november haar weekendpaleis in vlammen zag opgaan, het schoot hen in het verkeerde keelgat dat de regering aankondigde dat de belastingbetaler voor de restauratiekosten van naar schatting 35 miljoen pond zou opdraaien. De 25.000 pond die sindsdien aan spontane bijdragen uit het publiek is binnengekomen, weerspiegelt dat gevoelen.

Bezoekers aan het paleis krijgen achttien staatsvertrekken te zien, waaronder de Throne Room, de State Dining Room en de Blue and White dining rooms, vrijwel alle ontworpen door John Nash voor George IV. Er komen strikte veiligheidscontroles in verband met mogelijke initiatieven van de IRA. De majesteit zelf is niet te bezichtigen: de openstelling in augustus en september valt precies samen met de periode dat haar gezin jaarlijks vakantie viert in Balmoral Castle in Schotland.