Bedrijfsleven bedeeld met wisselvallige lintjesregen

ROTTERDAM, 30 APRIL. Het bedrijfsleven kreeg dit jaar te maken met een wisselvallige lintjesregen. Van alle ondernemingen die in de prijzen vielen, behoorde Koninklijke PTT Nederland tot een groepje dat de meeste van de in totaal 2.356 koninklijke onderscheidingen in de wacht sleepte. Het bedrijf kan met vijf nieuw gedecoreerde employees volgend jaar naar de beurs.

De PTT werd in het aantal decoraties geëvenaard door het verliesgevende Hoogovens. Topman ir.M.C. van Veen bracht het tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Traditioneel aan kop ligt ook Philips. Het concern, dat vorig jaar met vijf lintjes de meeste decoraties van het bedrijfsleven binnenhaalde, evenaarde dit jaar de score. Lid van de groepsraad E. Kloster bracht het tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Niet van Philips, maar wel bijna, is L.M.H. van Eeghen de geridderde eigenaar van de favoriete eetgelegenheid van de Philipstop: de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven.

Akzo, dat vorig jaar met vier decoraties nipt van Philips verloor, kwam dit jaar langszij. De vijf decoraties werden bij Akzo netjes verdeeld over de groepen Pharma, Chemie en Vezels. In Limburg was net zoals vorig jaar sprake van een drup. Akzo's Limburgse concurrent DSM moest het evenals vorig jaar doen met slechts één onderscheiding, voor de voormalige directeur J. van der Molen.

Andere grote werkgevers als Unilever en Koninklijke Olie kregen respectievelijk drie en twee linten, waarvan de hoge ridderorde voor president-directeur van de Koninklijke, drs. C.A.J. Herkströter. Niet op de koninklijke lijst kwamen dit keer grote Nederlandse werkgevers als Ahold, Heineken en Fortis.

De commerciële banken werden dit jaar minder bedeeld. Internationale Nederlanden behaalde de hoogste score met drie ridders. ABN Amro, dat vorig jaar nog drie lintjes incasseerde, moest het dit jaar doen met twee en die gingen naar de directeuren van de vestigingen Kenia en Delfzijl. Ook Rabo sleepte twee onderscheidingen in de wacht.