Angst voor recessie grijpt om zich heen na resultaten DSM

AMSTERDAM, 30 APRIL. De angst voor recessie nam gisteren op een uitgesproken flauwe Amsterdamse effectenbeurs toe, nadat chemiefonds DSM sombere vooruitzichten publiceerde. Vandaag was het Damrak gesloten.

AMSTERDAM De basischemie loopt altijd enige maanden vooruit op de economische ontwikkelngen. DSM werd gisteren afgestraft voor het slechte nieuws. Van een hoogste koers van 89 gulden tuimelde het chemieconcern (slot woensdag: 85,30 gulden) snel naar 84,30 gulden. Akzo leverde 1,70 gulden in op 150,20 gulden.

De daling van de koersen in de ochtenduren zette zich in de loop van de dag verder voort, waardoor de EOE-index ver door de technische weerstandgrens van 315 punten zakte om op 314,02 te sluiten. De koersindex algemeen daalde van 218,20 naar 215,80. De buitenlandse beurzen betekenden geen steun voor Amsterdam. New York opende 13 punten lager, Parijs was 25 punten lager en Londen daalde met 11 punten.

Handelaren menen dat de EOE-index de komende tijd nog wel eens verder kan dalen tot 307 punten. Dat betekent een daling van ongeveer 8 procent tegenover het niveau van 327 punten van na Pasen. De markt is moe geworden na enige tijd tegen de top te hebben aangehikt maar niet te zijn doorgestoten. Daarop volgen dan winstnemingen, aldus handelaren. Bovendien lijken beleggers zich af te keren van gulden- en marken-gerelateerde fondsen.

Van de internationale waarden deed alleen Philips het voortreffelijk door de koers van 24,60 gulden vast te houden. Koninklijke Olie en Unilever hadden te lijden van verkoopdruk van overzee. Olie daalde met 2 gulden tot 157 gulden en Unilever 2,70 tot 200,40 gulden.

De totale omzet kwam donderdag uit op 3,84 miljard gulden waarvan 848 miljoen aan aandelen en 2,98 miljard gulden aan obligaties. Op de obligatiemarkt zijn, ondanks de renteverlagingen, de lange leningen met vier tot vijf dubbeltjes weggezakt. De kortlopende obligaties daalden met maximaal vijf cent.

NEW YORK De effectenbeurs van New York sloot de handel gisteren af met winst. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen ging met 11,62 punten omhoog tot 3.425,12 punten. De winst kwam pas in het laatste halfuur van de handel tot stand, nadat de beursindex eerder een verlies van 21 punten had geleden.

De beurshandel werd aanvankelijk bepaald door de tegenvallende groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar. Later op de dag sloeg het sentiment om omdat, zoals een handelaar het zei, de groeicijfers slechts voorlopig zijn.

TOKIO Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vandaag op de hoogste koers tot nu toe dit jaar. De Nikkei sloot 464,61 punten hoger op 20.919,18 punten. Belangrijkste reden was de afzwakkende stijging van de koers van de yen nadat de G-7, de groep van zeven rijkste landen, in een verklaring het belang van een stabiele valutamarkt onderstreepte.