Ambtenaren dreigen gemeenten met acties

AMSTERDAM, 30 APRIL. De gemeenten moeten hun ambtenaren vóór 10 mei een beter loonbod doen, anders gaan de bonden actie voeren. De gezamenlijke ambtenarenbonden hebben dit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gisteravond meegedeeld.

Het ultimatum volgt nadat gisteren de leden van de vakbonden zich op negen regionale bijeenkomsten hadden uitgesproken vóór actie. Op een vergadering in Amsterdam bleek dat de ambtenaren van het stad- en streekvervoer en de reinigingsdiensten als eersten het werk zullen neerleggen. Eerder deze week stortten Rotterdamse ambtenaren uit protest huisvuil op de stoep van het stadhuis.

De vakbonden en de VNG konden na zes onderhandelingsronden niet tot overeenstemming komen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) voor de 225.000 gemeente-ambtenaren, zo bleek gisteren. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 2,5 procent, de gemeenten bieden nul procent. Verder wil de VNG het recht op ziekengeld van 18 naar 12 maanden terugbrengen en de duur en hoogte van de huidige wachtgeldregelingen beperken.

Onderhandelaar G. van Huygevoort van de FNV-bond AbvaKabo hield zijn leden in Amsterdam voor dat de bonden geen enkele reden voor de zogenoemde nullijn zien. “De gemeenten hebben de mond vol van marktconform werken. Nu eisen we een loonsverhoging die gelijk is aan de gemiddelde loonstijging in het bedrijfsleven en krijgen we nul op het rekest.”

Het ministerie van sociale zaken maakte afgelopen woensdag bekend dat de gemiddelde loonsverhoging in de grotere CAO's voor dit jaar 3,6 procent bedraagt. De loonstijging in de CAO's die vakbonden en werkgevers na de "onderhandelingspauze' van begin dit jaar afsloten, bedraagt gemiddeld 2,3 procent. De stijging in de tweejarige CAO's die vorig jaar van kracht werden, ligt op 4,6 procent. De vakbonden menen dat ze met hun looneis van 2,5 procent goed aansluiten bij de recente loonstijgingen.

Over compensatie van de verlaagde uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid bereikten beide partijen vorige week al overeenstemming. De ambtenarenbonden en de minister van binnenlandse zaken spraken toen af de WAO-uitkeringen aan te vullen tot nagenoeg zeventig procent van het laatstverdiende loon. Dit is het niveau van de WAO-uitkeringen van vóór de kabinetsingreep. Het kabinet moet dat akkoord nog goedkeuren.