Abdoesjaparov kan Van Poppel niet van zege afhouden

SALAMANCA, 30 APRIL. - Afgelopen dinsdag verraste Gutierrez Van Poppel, woensdag was de aankomst te steil, gisteren werd de Nederlandse sprinter bijna door Abdoesjaparov tegen de dranghekken gesmeten. De 30-jarige wielrenner uit de Spaanse Festina-ploeg van Jan Gisbers verloor zijn evenwicht, maar niet de vierde etappe van La Gudina naar Salamanca in de Ronde van Spanje.

Van Poppel kon voor de derde keer op rij de bloemen aan zijn jarige gangmaker en vriend Gert Jakobs geven. Evenals de twee voorgaande jaren won Van Poppel op 29 april een rit in de Vuelta a Espana. In Salamanca boekte de sprinter zijn zevende dagzege in de drie laatste edities van de Spaanse ronde .

Bijna had Van Poppel het inspannende, voorbereidende werk van Jakobs niet kunnen afmaken. "Abdoe' deed zijn reputatie als de "terrorist der sprinters' weer alle eer aan. De Oezbeek gedroeg zich als een gangster om eindelijk weer eens te winnen. De renner van het Italiaanse Lampre heeft nog steeds geen zege behaald dit seizoen. Op tweehonderd meter van de aankomst was hem de koppositie opgedrongen, met Van Poppel in het wiel.

Abdoesjaparov zag geen andere uitweg dan uit te wijken en Van Poppel onreglementair de doorgang te versperren. De Brabander bleef overeind, al moest hij zich afduwen tegen zijn rivaal. Van Poppel had genoeg kracht voor een tweede explosie en won voor de vijfde keer dit seizoen. Abdoesjaparov, die de brutaliteit bezat te protesteren, werd gedeklasseerd en teruggezet naar de honderdachtenveertigste plaats, laatste van de groep.

“Ik geloof dat die Abdoesjaparov een fiets met chronische afwijkingen heeft”, sprak Van Poppel cynisch nadat hij was hersteld van de dubbele inspanning. “Twee dagen geleden moest Jalabert ook al vol in de remmen. Als ik me niet vastgrijp aan zijn shirt donder ik zo de hekken in.”

De vierde etappe over 231 kilometer werd gekenmerkt door kou (12 graden) en regen en een aantal ontsnappingen. Aan de laatste van Diaz en Verbeken kwam zeven kilometer voor de finish een einde. Jakobs hield het tempo hoog en effende het pad voor Van Poppel. “Na twee keer de zege gemist te hebben, werd het tijd dat ik vandaag het werk van mijn ploeg zou bekronen. Het zal, hoop ik, niet de laatste keer zijn”, zei Van Poppel.

In het algemeen klassement veranderde weinig. Zülle bleef leider, gevolgd door Jalabert en Breukink. De Zwitser toonde zich gisteren een beetje pessimistisch. Zou hij vandaag de leiderstrui kunnen behouden? “De rit van morgen naar Avilla is zwaar en ik verwacht aanvallen op mijn positie. Het was vandaag lastig met die regen en de kou. Bovendien wordt onttettend hard gereden”, aldus de 24-jarige kopman van de ploeg Once.